Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, είναι ο πρώτος ξένος ανώτερος αξιωματούχος που είχε συνομιλίες με την υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριο της Αυστρίας Μπριγίτε Μπίρλαϊν, η οποία τον υποδέχθηκε σήμερα επίσημα στη Βιέννη.

Με αυτή τη σημερινή συνάντηση, η καγκελάριος θέλησε να υπογραμμίσει ότι «η Αυστρία παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ», ανέφερε το απόγευμα ο εκπρόσωπος της, σημειώνοντας πως επρόκειτο για συνομιλία αντιπροσωπειών σε στενό κύκλο, χωρίς την παρουσία και χωρίς δηλώσεις στα ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος θεωρείται πιθανός διεκδικητής της θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκερ, με τον οποίο συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στο θέμα του Brexit, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές στην κάλυψη των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ μετά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

Η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή καγκελάριος Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της Αυστρίας, είχε ορκιστεί τη Δευτέρα επικεφαλής της δωδεκαμελούς υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, έπειτα από την πρόσφατη κυβερνητική κρίση και τη διάλυση του συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. Το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν συνήλθε σε μία πρώτη συνεδρίαση την Τετάρτη, με κύριο θέμα την ανάληψη καθηκόντων στα επί μέρους υπουργεία.

Γεννημένη το 1949 στη Βιέννη, η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν ολοκλήρωσε μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια τις σπουδές της στη Νομική για να περάσει στα 26 χρόνια της τις εξετάσεις για δικαστής και να γίνει δύο χρόνια αργότερα, στα 28 της, εισαγγελέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατακόρυφη πορεία της, την έφερε στα 41 της χρόνια να είναι ήδη γενική εισαγγελέας, η πρώτη γυναίκα στα δικαστικά χρονικά, ασκώντας, λίγο αργότερα, παράλληλα τα καθήκοντα της πρώτης γυναίκας προέδρου της Αυστριακής Ένωσης Εισαγγελέων.

Το 2003 αναλαμβάνει αντιπρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, επίσης ως η πρώτη γυναίκα, και από την 1η Ιανουαρίου 2018, πρόεδρός του, η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτήν, στην αυστριακή ιστορία, ενώ τώρα κορυφώθηκε η σταδιοδρομία της με την ανάληψη ως πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της χώρας της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης