Ο μελλοντικός Επίτροπος της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προέρχεται από το μεγαλύτερο σε δύναμη αυστριακό κόμμα, ζητά ο επικεφαλής των υποψηφίων των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Αντρέας Σίντερ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Oesterreich.

Ο Αντρέας Σίντερ, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών και είχε διατελέσει στο παρελθόν υφυπουργός Οικονομικών, τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ότι «ως προς τον Επίτροπο της χώρας πρέπει να αποφασίζει ο λαός και όχι το (συντηρητικό) Λαϊκό Κόμμα» (σ.σ. το κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς το οποίο ηγείται εδώ και ένα χρόνο του κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Λαϊκό Κόμμα, παρά το γεγονός ότι ήταν δεύτερο σε όλες τις αυστριακές εκλογές – με εξαίρεση εκείνες του 2002 – καλύπτει με στέλεχός του τη θέση του Αυστριακού Επιτρόπου ήδη από την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1.1.1995 έως σήμερα, αρχικά με τον Επίτροπο Γεωργίας Φραντς Φίσλερ, και από το 2005 μέχρι το 2009 με την Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Την Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ διαδέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 ο επίσης προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα Γιοχάνες Χαν, αρχικά ως Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και από το 2014, παραμένοντας μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας.

Τόσο στη βάση των Σοσιαλδημοκρατών όσο και στους ευρωβουλευτές τους, έντονη ήταν τον Σεπτέμβριο του 2009, η δυσαρέσκεια για την «παραχώρηση» από πλευράς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν της θέσης του Επιτρόπου, στον συντηρητικό κυβερνητικό εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα, παρά το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν πρώτο σε δύναμη κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο επαναλήφθηκε και το 2014 με την εκ νέου ανάληψη της θέσης του Επιτρόπου της Αυστρίας από τον συντηρητικό Γιοχάνες Χαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης