Παλιά απαίτησή του για την απαγόρευση της νυχτερινής εξόδου σε αιτούντες άσυλο στην Αυστρία, επανέλαβε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε συνέντευξή του σε προσκείμενο στην κυβέρνηση διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι.

Ο ίδιος, όπως δήλωσε, συμμερίζεται παρόμοια απαίτηση που διατύπωσε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ελευθέρων, Γιόχαν Γκουντένους, να εξεταστεί η απαγόρευση εξόδου για τους αιτούντες άσυλο. «Δεν θα πρόκειται για απαγόρευση αλλά για ένα είδος κανονισμού πολυκατοικίας» ανέφερε ο Στράχε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την άποψή του, «βεβαίως και θα ήταν σωστό στον κανονισμό αυτόν να διατυπωνόταν ξεκάθαρα πως σε αυτούς τους κυρίους (σ.σ.: τους αιτούντες άσυλο) δεν θα είναι πλέον δυνατό μετά τις 20.00 να μπαίνουν και να βγαίνουν».

«Γνωρίζουμε πως μερικές ομάδες, όπως οι Αφγανοί, συμπεριφέρονται με πολλή βία. Μαχαιρώματα και βία κατά γυναικών έχουν αυξηθεί, και εδώ υπάρχει ευθύνη» υποστήριξε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος.

Ο κ. Στράχε επεσήμανε ταυτόχρονα πως ο αξιωματούχος των Ελευθέρων που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Γκότφριντ Βαλντχόισλ, δεν έχει άδικο να αναφέρει πως «οι αιτούντες άσυλο δεν είναι μόνον καλά παιδιά, αλλά έφηβοι οι οποίοι έχουν δώσει αφορμές και όπου πρέπει να υπάρχει φόβος πως εδώ και εκεί θα διαπράξουν ποινικά αδικήματα». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικρούοντας την επισήμανση που του έγινε, ότι για την εφαρμογή της απαίτησής του οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να διαμένουν μόνο σε κρατικά καταλύματα, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε τόνισε πως «ακριβώς αυτός είναι ο στόχος και αυτήν τη στιγμή γίνονται οι προετοιμασίες».

«Όποιος βρίσκεται στη διαδικασία ασύλου, πρέπει να περνά στην ομοσπονδιακή φροντίδα όπου διασφαλίζεται η κρατική ευθύνη, και ενόσω δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αυτοί (σ.σ.: οι αιτούντες άσυλο) πρέπει να βρίσκονται υπό κρατική επιτήρηση, όχι με ”απαγόρευση εξόδου”, αλλά με έναν κανονισμό πολυκατοικίας» ανέφερε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος. 

Δριμύτατη κριτική στις παρόμοιες αιτιάσεις που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος των Ελευθέρων, Γιόχαν Γκουντένους, άσκησε το ΝΕΟΣ, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης. 

«Σε τέτοιες καταφρονητικές για τον άνθρωπο προτάσεις από το Κόμμα των Ελευθέρων, κάποιος είναι συνηθισμένος ήδη από τις πρώτες εβδομάδες συμμετοχής του Στράχε στην αυστριακή κυβέρνηση» κατήγγειλε η αρμόδια του ΝΕΟΣ για θέματα ασφάλειας Στεφανί Κρίσπερ, αναφέροντας πως η αφαίρεση της ελευθερίας από τους ανθρώπους χωρίς νομική βάση συνιστά μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Κατήγγειλε ότι οι προτάσεις του Κόμματος των Ελευθέρων συνιστούν «νομικά βραχυκυκλώματα», με τα οποία αυτό το «ξενοφοβικό» κόμμα δυσφημεί συλλογικά ως εν δυνάμει βίαιους εγκληματίες μία ομάδα ανθρώπων που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η αναζήτηση του δίκιου τους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε ζητήσει να γίνει εγκατάσταση προσφύγων σε στρατώνες που δεν χρησιμοποιούνται και να απαγορευτεί η βραδινή έξοδος στους αιτούντες άσυλο.

«Το δικό μου μοντέλο είναι να περάσουμε από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε μία κρατική μέριμνα, όπου θα ήταν επίσης σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν κάποιοι άδειοι στρατώνες για την εγκατάσταση προσφύγων» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ταυτόχρονα, πρότεινε να επιβληθεί ένα είδος απαγόρευσης βραδινής εξόδου στους αιτούντες άσυλο, σημειώνοντας πως έχει συζητηθεί ήδη στο παρελθόν να υποχρεούνται αυτοί να επιστρέφουν το βράδυ στους στρατώνες έπειτα  από μία συγκεκριμένη ώρα, καθώς, κατά την άποψή του, «χρειάζεται να υπάρχει τάξη, ενόσω είναι ανοικτή η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου». 

Στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων προβλέπεται ότι οι πρόσφυγες δεν θα επιτρέπεται πλέον να ζουν σε ιδιωτικά καταλύματα αλλά μόνο σε καταυλισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης