Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, με αποκλεισμό από το απόγευμα μεγάλου τμήματος του κέντρου της Βιέννης, λαμβάνουν οι αυστριακές αστυνομικές Αρχές για την αποτροπή επεισοδίων γύρω από τα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, όπου αύριο, Παρασκευή, βράδυ πραγματοποιείται ο αμφιλεγόμενος «Χορός των Ακαδημαϊκών», που διοργανώνει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το Κόμμα των Ελευθέρων συμμετείχε, μέχρι τον περασμένο Μάιο, στην κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η οποία είχε καταρρεύσει τότε εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστού ως «Υπόθεση Ίμπιζα», στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αυριανή χοροεσπερίδα δεν θα συμμετάσχει ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος λόγω της «Υπόθεσης Ίμπιζα» και άλλων σκανδάλων για τα οποία κατηγορείται είχε παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του και έχει διαγραφεί οριστικά ως μέλος του πρώην κόμματός του, όμως το «παρών» αναμένεται να δώσει ο διάδοχός του στην αρχηγία των Ελευθέρων, ο Νόρμπερτ Χόφερ.

Ασάφεια επικρατούσε σήμερα ως προς την ενδεχόμενη παρουσία στην χοροεσπερίδα του Μάρτιν Ζέλνερ, του επικεφαλής της ακραίας ακροδεξιάς οργάνωσης «Κίνημα ταυτοτήτων Αυστρίας», με την οποία φέρεται να υπάρχουν διασυνδέσεις πολιτικών του Κόμματος των Ελευθέρων.

Οι διοργανωτές της χοροεσπερίδας, η οποία καταγγέλλεται από μία σειρά αντιφασιστικών οργανώσεων ως «πανηγυρική σύναξη των ακροδεξιών ελίτ και διανοουμένων» -με συμμετοχή αντιπροσωπειών ακροδεξιών οργανώσεων και από το εξωτερικό- αναμένουν σε αυτή πάνω από 2.500 επισκέπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την απαγόρευση ενός κεντρικού αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στην Πλατεία των Ηρώων, όπου και τα πρώην ανάκτορα του Χόφμπουργκ, συνολικά 1.600 αστυνομικοί θα «περιφρουρούν» τη γύρω περιοχή και την αντιφασιστική πορεία διαμαρτυρίας των διαδηλωτών, ο αριθμός των οποίων έχει δηλωθεί ότι θα ανέρχεται σε 700, αλλά στην πραγματικότητα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο Δήμος της Βιέννης είχε ζητήσει στο παρελθόν από την εταιρεία διαχείρισης των πρώην ανακτόρων του Χόφμπουργκ, να μην δεχθεί στο μέλλον την πραγματοποίηση της αμφιλεγόμενης εκδήλωσης, η οποία, όπως επισημαινόταν σχετικά, «δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια συνάντηση δικτύωσης για ακροδεξιούς σε έναν από τους πλέον συμβολικούς τόπους της Αυστρίας».

Είναι η έβδομη στη σειρά χρονιά που διοργανώνεται από το Κόμμα των Ελευθέρων ο «Χορός των Ακαδημαϊκών», ο οποίος αντικαθιστά την αμφιλεγόμενη χοροεσπερίδα γνωστής ακροδεξιά παγγερμανιστικής «Αδελφότητας-Συνδέσμου», που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο για πολλές δεκαετίες, ήδη από το 1952, στα πρώην ανάκτορα του Χόφμπουργκ.

Η τελευταία διοργάνωση της χοροεσπερίδας της «Αδελφότητας», το 2012, είχε «συμπέσει» με την 67η επέτειο της απελευθέρωσης του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο Άουσβιτς (στις 23 Ιανουαρίου 1945) που τιμάται διεθνώς ως «Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος» -και για την οποία πραγματοποιούνται σήμερα στο Ισραήλ μεγάλες εκδηλώσεις μνήμης, με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων ηγετών από όλο τον κόσμο.

Εκείνη η διοργάνωση της ακροδεξιάς χοροεσπερίδας είχε θεωρηθεί «επιπλέον πρόκληση και χλευασμός απέναντι στα θύματα του ναζισμού και τους δημοκρατικά σκεπτόμενους ανθρώπους στην Αυστρία» και εναντίον της είχαν συγκεντρωθεί τότε πάνω από 10.000 διαδηλωτές στην Πλατεία των Ηρώων, μπροστά στα πρώην ανάκτορα του Χόφμπουργκ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης