Νέο μέτωπο πυρκαγιάς στη Νότια Αυστραλία - Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019, 12:18
Νέο μέτωπο πυρκαγιάς στη Νότια Αυστραλία - Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια

Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έκοψαν το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά, περισσότερα από 100 σχολεία ήταν κλειστά και οι κάτοικοι σε περιοχές υψηλού κινδύνου αναζητούσαν σήμερα καταφύγιο, καθώς «άνοιξαν» νέα μέτωπα στις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίουν περιοχές χαμηλής βλάστησης στην Αυστραλία.

Η Αυστραλία παλεύει με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας εδώ και ημέρες, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους σε πολλές κοινότητες. Από τις αρχές του μήνα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν καεί 10 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και εκτάσεων χαμηλής βλάστησης και έχουν καταστραφεί περισσότερα από 300 σπίτια.

Σήμερα δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο, καθώς 50 πυρκαγιές ξέσπασαν στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, όπου οι Αρχές αναβάθμισαν την προειδοποίηση για πυρκαγιά στην κατηγορία «καταστροφική», με τις θερμοκρασίες στην περιοχή να ξεπερνούν τους 42 βαθμούς Κελσίου. «Καταστροφική» σημαίνει ότι εάν ξεσπάσει πυρκαγιά οι πυροσβέστες δεν θα είναι σε θέση να την ελέγξουν δεδομένων των καιρικών συνθηκών.

«Από την ανατολή του ηλίου έως μετά τα μεσάνυχτα, αυτή η πολιτεία θα βιώσει πολύ δύσκολες συνθήκες σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του δικτύου Australian Broadcasting Corp ο Μπρέντον Ίντεν, αναπληρωτής επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας.

Τουλάχιστον 600 πυροσβέστες επιχειρούσαν σε όλη την πολιτεία σήμερα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια της νύχτας (τοπική ώρα).

Καθώς κάποιες πυρκαγιές πλησίασαν σε γραμμές διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, η εταιρεία SA Power Networks έκοψε την παροχή ηλεκτρισμού σε περισσότερους από 12.000 πελάτες.

Με τους ισχυρούς ανέμους να «τροφοδοτούν» τις φλόγες, οι Αρχές έθεσαν σε «υψηλό» συναγερμό περιοχές κοντά σε τέσσερις πυρκαγιές, ζητώντας από τους κατοίκους να τις εγκαταλείψουν, εάν οι φλόγες εξαπλωθούν γρήγορα.

Οι πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση είναι συνηθισμένες στα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια της Αυστραλίας, αλλά η σφοδρότητα των πυρκαγιών καθώς και το γεγονός ότι ξέσπασαν νωρίτερα από το συνηθισμένο στην ανοιξιάτικη περίοδο του νότιου ημισφαιρίου αιφνιδίασαν πολύ κόσμο.

Ενώ η άμεση απειλή είναι σήμερα στο νότιο τμήμα της χώρας, οι πυροσβέστες συνέχιζαν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο περίπου 100 πυρκαγιές που καίνε εδώ και αρκετές ημέρες στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας.

Το Σίδνεϊ, η πολυπληθέστερη πόλη της χώρας με περίπου 5 εκατ. κατοίκους, ήταν και σήμερα καλυμμένο από πυκνό τοξικό νέφος, για δεύτερη συνεχή ημέρα. Αξιωματούχοι από τον χώρο της υγείας προειδοποίησαν σήμερα τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω της τοξικότητας του καπνού.

Δείτε το βίντεο:

 

Πηγές: ΑΠΕ- the guardian uk

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019, 13:27