Αυστραλία: Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα στο Σίδνεϊ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, 09:57
Αυστραλία: Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα στο Σίδνεϊ

Η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, τον χαμηλότερο αριθμό περιστατικών του SARS-CoV-2 που έχει καταγράψει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς και ότι κάποια περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν στο Σίδνεϊ, την πρωτεύουσά της, αφού το επίπεδο ανοσοποίησης συνεχίζει να ανεβαίνει.

Η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζίκλιαν έκανε γνωστό ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 935 περιστατικά του νέου κορωνοϊού, ο χαμηλότερος αριθμός από την 27η Αυγούστου, έναντι 1.083 την Κυριακή. Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 4 ασθενείς με την COVID-19.

«Αισθανόμαστε ότι η κατάσταση είναι πιο θετική απ’ ό,τι πριν από μια-δυο εβδομάδες (…) αλλά δεν θέλω να χαλαρώσουμε και να νομίσουμε πως αφήσαμε τα χειρότερα πίσω μας» είπε η κα. Μπερετζίκλιαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. Προειδοποίησε πως αναμένονται κι άλλοι θάνατοι τις επόμενες ημέρες.

«Επειδή είδαμε να συσσωρεύονται τόσες πολλές περιπτώσεις, ξέρουμε πως ο Οκτώβριος θα είναι μεγάλη πρόκληση για το σύστημα των νοσοκομείων μας» πρόσθεσε.

Σχεδόν οι μισοί από τους 25 εκατ. Αυστραλούς παραμένουν σε lockdown αφότου άρχισε να εξαπλώνεται με ταχύτητα το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, αναγκάζοντας τις Αρχές να εγκαταλείψουν τον στόχο να μηδενίσουν τα περιστατικά μόλυνσης και να ταχθούν υπέρ της αύξησης του επιπέδου του εμβολιασμού ως προϋπόθεση για τη χαλάρωση των μέτρων.

Καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης επιταχύνεται, με το 53% του ενήλικου πληθυσμού της Νέας Νότιας Ουαλίας να έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως, κάποιοι περιορισμοί χαλαρώνουν από σήμερα σε 12 από τις συνοικίες του δυτικού Σίδνεϊ που έχουν χτυπηθεί περισσότερο. Για παράδειγμα, καταργήθηκε ο χρονικός περιορισμός για την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους κατά ομάδες ως και πέντε προσώπων.

Η γειτονική πολιτεία Βικτόρια, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη, κατέγραψε έναν θάνατο εξαιτίας της COVID-19 και 567 περιστατικά του SARS-CoV-2, τον υψηλότερο αριθμό εντός 2021, την επομένη της παρουσίασης του λεγόμενου οδικού της χάρτη για την ανάκτηση της ελευθερίας κίνησης όταν το επίπεδο του εμβολιασμού φτάσει το 70%, ορόσημο που αναμένεται να επιτευχθεί περί την 26η Οκτωβρίου.

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 44% των πολιτών στη Βικτόρια, ποσοστό χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο (47%).

Αρκετοί εργάτες διαδήλωσαν σήμερα έξω από τα γραφεία συνδικάτου της Μελβούρνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 έγινε υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον τομέα των κατασκευών, σύμφωνα με αυστραλιανά ΜΜΕ.

Η Αυστραλία έχει επαινεθεί για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία, περιορίζοντας τον απολογισμό της στους 1.167 θανάτους επί συνόλου περίπου 87.000 περιστατικών. Από αυτά, κάπου 56.000 έχουν καταγραφεί από τα μέσα του Ιουνίου, όταν εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό της Δέλτα.

Παρόλο που η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτόρια έχουν υποστεί τα πιο βαριά χτυπήματα από το ξέσπασμα που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα, οι Αρχές στις περισσότερες άλλες πολιτείες, όπου τα περιστατικά που οφείλονται σε εντόπια μετάδοση είναι ελάχιστα, φοβούνται πως εάν ανοίξουν πρόωρα θα κατακλυστούν τα νοσοκομεία τους από ασθενείς.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, 10:13