Οκτώ νέες πυρκαγιές εξαπλώνονται προς το Σίδνεϊ, όπου ζουν περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 150 φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Νότια Ουαλία. Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε τέσσερα άτομα. Παράλληλα, έχουν καταστραφεί 680 κατοικίες, ενώ το Σίδνεϊ, που είναι και η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, έχει καλυφθεί από ένα επικίνδυνο σύννεφο καπνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες πυρκαγιές που μαίνονταν βορειοδυτικά της πόλης ενώθηκαν και σχημάτισαν ένα πολύ μεγάλο μέτωπο, το οποίο οι πυροσβέστες δεν μπορούν να κατασβήσουν λόγω των θερμών και ξηρών ανέμων.

Οι φωτιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης είναι κάτι το συνηθισμένο στην Αυστραλία, αλλά η εφετινή περίοδος των πυρκαγιών άρχισε πολύ νωρίτερα από τις άλλες χρονιές, με ισχυρούς ανέμους και τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου πριν ακόμη αρχίσει το καλοκαίρι στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρίση αυτή έχει εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, καθώς οι επικριτές του δηλώνουν ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από την κλιματική αλλαγή, η οποία, σύμφωνα με μετεωρολόγους, έχει παρατείνει την περίοδο των πυρκαγιών.

Οι χειρότερες πυρκαγιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης στην Αυστραλία είχαν σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2009 στη Βικτόρια. Συνολικά 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τότε και 414 τραυματίστηκαν, ενώ καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης