Εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες των αυστραλιανών ένοπλων δυνάμεων αναπτύσσονται για να επιβάλουν το κλείσιμο των πολυάσχολων συνόρων των δύο πολυπληθέστερων πολιτειών της Αυστραλίας, καθώς οι αρχές της μιας δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να περιορίσουν το πρόσφατο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα σύνορα της Νέας Νότιας Ουαλίας με τη Βικτώρια, που έχουν μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων, θα κλείσουν για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό συμβαίνει διότι η Πολιτεία Βικτώρια ανακοίνωσε σήμερα νέο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης. Συγκεκριμένα 191 κρούσματα σε 24 ώρες. Χθες Δευτέρα είχαν καταγραφεί 127.

Ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης Ντάνιελ Άντριους εξήγησε πως καταγράφεται «πάρα πολύ υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων», ο οποίος συνεπάγεται πως ήταν απόλυτη ανάγκη να ληφθούν μέτρα.

Η απαγόρευση διέλευσης των συνόρων θα τεθεί σε εφαρμογή από τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Το μέτρο θα ισχύσει για έξι εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα χωρίς άδεια θα συλλαμβάνονται και θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής προστίμου 11 χιλιάδων δολαρίων Αυστραλίας (6,8 χιλιάδων ευρώ) και ποινής φυλάκισης έξι μηνών.

Ημερήσιες άδειες μετακίνησης προβλέπεται να χορηγούνται σε ανθρώπους που ζουν σε παραμεθόριες πόλεις και κοινότητες.

Ο Κέβιν Μακ, δήμαρχος του Όλμπερι, μιας πόλης που βρίσκεται στην πλευρά της Νέας Νότιας Ουαλίας, επισήμανε ότι, καθώς γίνονται τουλάχιστον 50.000 διασυνοριακές μετακινήσεις με αυτοκίνητα την ημέρα, τα πράγματα θα είναι «εφιαλτικά για όλους».

Το κλείσιμο των συνόρων αναγγέλθηκε τη Δευτέρα ως αντίδραση στην έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Μελβούρνη, την πρωτεύουσα της Βικτώριας, η οποία ανάγκασε τις αρχές να επαναφέρουν σε ισχύ την ισχυρή σύσταση για την τήρηση της κοινωνικής απόστασης σε πάνω από 30 συνοικίες και να επιβάλουν  lockdown σε εννέα πολυκατοικίες.

Στη Βικτώρια σημειώθηκαν τα 191 από τα 199 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που ανακοινώθηκαν σήμερα. Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τις αρχές Απριλίου.

Συνολικά στην Αυστραλία, καταμετρούνται 8.800 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και 106 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Οι αριθμοί αυτοί είναι μεν θεαματικά χαμηλότεροι από ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά το ξέσπασμα στη Μελβούρνη έχει θορυβήσει την τοπική και την πολιτειακή κυβέρνηση.

Για τις επιχειρήσεις στην περιοχή της μεθορίου, που έκλεισε για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας της ισπανικής γρίπης, εν έτει 1919, οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται εφιαλτικές. «Σχεδόν το ένα τέταρτο των υπαλλήλων μου, όπως κι εγώ, ζούμε στη Νέα Νότια Ουαλία. Περνάμε, λοιπόν, καθημερινά τα σύνορα για να έρθουμε στη δουλειά» εξηγεί ο Πολ Άρμστρονγκ, ο οποίος διευθύνει πρατήριο καυσίμων στην παραμεθόρια πόλη Ουοντόνγκα, στη Βικτώρια. «Δεν ξέρω καν εάν θα μπορούν να έρχονται» προσθέτει ο ίδιος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης