Δείτε ζωντανά την κάλυψη από το δίκτυο 9news.com.au

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνές τρόμου εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, όπου τουλάχιστον ένας ένοπλος άνδρας ταμπουρώθηκε σε κεντρική καφετέρια στην περιοχή Martin Place, κρατώντας ομήρους περίπου 20 θαμώνες.

Μέχρι στιγμής έξι όμηροι έχουν απομακρυνθεί από τους χώρους του καφέ, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν ο εισβολέας τούς άφησε ελεύθερους ή αν κατάφεραν να διαφύγουν. Οι Αρχές της χώρας έχουν τονίσει πως βασικός στόχος παραμένει η αναίμακτη απελευθέρωση των ομήρων και η σύλληψη του δράστη. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται και Έλληνες. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους, ενώ επί τόπου βρίσκονται και ειδικοί διαπραγματευτές. Ο εισβολέας ζήτησε να του δοθεί μια σημαία του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ενώ δήλωσε πως έχει τοποθετήσει τέσσερις βόμβες σε σημεία της πόλης, τις οποίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσει.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, η αστυνομία προχώρησε σε εκκένωση των γειτονικών κτηρίων και αποκλεισμό της περιοχής. Ομογενείς αυτόπτες μάρτυρες, όπως ο Άκης Καστελλορίου, ο οποίος εργάζεται σε τράπεζα, και ο Γιάννης Τρυπιδάκης που διαθέτει δικηγορικό γραφείο, είπαν ότι η εκκένωση των κτηρίων έγινε ψύχραιμα και με πειθαρχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό

Η είδηση της ομηρίας θαμώνων μέσα στο καφέ «Lindt» προκάλεσε συναγερμό στις Αρχές της ΑυστραλίαςΉταν περίπου 09.45 (τοπική ώρα), όταν στην είσοδο του καφέ «Lindt» (περίπου 1 χλμ. από τη φημισμένη όπερα της πόλης) έκανε την εμφάνισή του ένας άνδρας, ο οποίος ύστερα από λίγο τράβηξε όπλο και απείλησε τους θαμώνες. Αμέσως σήμανε συναγερμός. Δυνάμεις της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων του στρατού απέκλεισαν την περιοχή, με ελεύθερους σκοπευτές να ακροβολίζονται σε ταράτσες περιμετρικά του κτηρίου, ενώ περιπολικά σχημάτισαν ένα τείχος μπροστά από την είσοδο της επιχείρησης. Διαπραγματευτές περί τις 08.30 ώρα Ελλάδας ήρθαν σε επαφή με τον ένοπλο.

Την ίδια στιγμή, εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου έδειχναν ομήρους να κρατούν στην τζαμαρία του μαγαζιού μια μαύρη σημαία με αραβική γραφή. Σύμφωνα με αναφορές των εγχώριων ΜΜΕ, ο ένοπλος ζήτησε να συναντήσει τον πρωθυπουργό Tony Abbott.

Υπενθυμίζεται πως η ομηρία στο καφέ έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή ενόπλου στο Κοινοβούλιο του Καναδά στην Οτάβα.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε εκκένωση κτηρίων στο κέντρο της πόλης, αυξάνοντας παράλληλα τα μέτρα ασφαλείας στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή να εκκενωθεί το αμερικανικό προξενείο στο Σύδνεϋ. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διευκρίνισε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο. Η Όπερα του Σύδνεϋ, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το καφέ, έχει επίσης εκκενωθεί.

Χάρτης με το καφέ «Lidht» - Σε κόκκινο πλαίσιο η Όπερα του Σύδνεϋ

Το καφέ «Lidht»

Περαστικοί τρέπονται σε φυγή

Παρά το γεγονός ότι τα διεθνή μέσα συνδέουν το περιστατικό με τους τζιχαντιστές, τόσο η αστυνομία όσο και ο πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις τους είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και δεν κάνουν καμία αναφορά στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και στον όρο «τρομοκρατία». Επιπλέον, δεν αποκάλυψαν πόσοι είναι οι όμηροι, ούτε αν υπάρχει πάνω από ένας ένοπλος εντός του καταστήματος.

Ελευθερώθηκαν όμηροι

Εν τω μεταξύ, νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι τρεις όμηροι κατάφεραν να ξεφύγουν από την καφετέρια. Οι δύο έφυγαν τρέχοντας από την κεντρική είσοδο και ένας από πλαϊνή έξοδο κινδύνου. Λίγο αργότερα, περί τις 08.10 ώρα Ελλάδας, δύο γυναίκες εθεάθησαν να φεύγουν από το κατάστημα επίσης τρέχοντας. Λίγο πριν από τις 09.30, ακόμη ένας όμηρος έκανε την εμφάνισή του μπροστά στους αστυνομικούς. Δεν είναι σαφές αν οι όμηροι απελευθερώθηκαν από τον ένοπλο ή αν δραπέτευσαν.

Μια από τις ομήρους που κατάφερε να διαφύγει

Διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας απευθύνθηκε μέσω διαγγέλματος στους πολίτες της χώρας.

«Η Αυστραλία είναι φιλήσυχη χώρα. Τίποτα δεν πρέπει να το αλλάξει αυτό, γι’ αυτό προτρέπω όλους τους Αυστραλούς να συνεχίσουν κανονικά τη μέρα τους» είπε αρχικά και αποκάλυψε πως: «δεν ξέρουμε ακόμα τα κίνητρα της επίθεσης».

Σε δηλώσεις προχώρησε και ο αρχηγός της αστυνομίας Andrew Scipione, ο οποίος ανέφερε πως:

«Θέλουμε να λύσουμε την κατάσταση με ειρηνικό τρόπο και θα κάνουμε τα πάντα για να το εξασφαλίσουμε. (…) Οι αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι και επαγγελματίες, ξέρουν τι κάνουν. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν και θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» υπογράμμισε.

Από τη μεριά της, σε νεότερες δηλώσεις της, η αναπληρώτρια επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν αρνήθηκε να πει πόσοι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται μέσα στο Lindt Chocolate Cafe, αλλά δήλωσε πως «δεν φθάνουν τους 30».

Η Μπερν ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.

Εκκενώσεις κτηρίων στο κέντρο του Σύδνεϋ με τάξη και ηρεμία

Φωτογραφία του υπόπτου

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης