Η αστυνομία της Αυστραλίας εισέβαλε στην έδρα του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ABC στο Σίδνεϊ, επικαλούμενη σειρά ιστοριών που είχαν μεταδοθεί και εξέθεταν εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις της χώρας, στο Αφγανιστάν. Επρόκειτο για τη δεύτερη επίθεση εναντίον δημοσιογράφων σε δύο ημέρες.

Το ένταλμα που επέδειξαν εξηγούσε την επιδρομή «σε σχέση με ισχυρισμούς δημοσίευσης διαβαθμισμένου υλικού, αντίθετα με τις διατάξεις του νόμου ”περί εγκλημάτων του 1914″».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες σελίδες απόρρητων αμυντικών εγγράφων αποτέλεσαν τη βάση της σειράς του ABC το 2017 με τίτλο «Τα αφγανικά αρχεία». Το ένταλμα κατονομάζει τους συντάκτες της έκθεσης Dan Oakes και Sam Clark, καθώς και τον διευθυντή ειδήσεων του ABC Gaven Morris.

Οι αστυνομικοί τέσσερις ώρες μετά την επιδρομή συγκέντρωσαν περισσότερους από 9.200 φακέλους και αποφάσισαν ποιοι θα μπορούσαν να κατασχεθούν στο πλαίσιο του εντάλματος.

«Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να δέχεται επίθεση ο εθνικός τηλεοπτικός σταθμός με αυτόν τον τρόπο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος ABC David Anderson στο news.com.au, υποσχόμενος να υποστηρίξει τους δημοσιογράφους του, να προστατεύσει τις πηγές του και «να συνεχίσει να αναφέρει χωρίς φόβο και ζητήματα εθνικής ασφάλειας όταν υπάρχει σαφές δημόσιο συμφέρον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα «αρχεία του Αφγανιστάν» περιγράφουν σειρά περιστατικών στα οποία οι ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας πυροβόλησαν πολίτες εκτός από τους αντάρτες και αποκάλυψαν ότι οι αφγανικές Αρχές «γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχες απέναντι στους Αυστραλούς που σκοτώνουν άοπλους αμάχους».

Ο πρωθυπουργός Scott Morrison αρνήθηκε να καταδικάσει τις επιδρομές.

Πριν από μερικές ημέρες η αστυνομία της Αυστραλίας είχε εισβάλει στο σπίτι της δημοσιογράφου Annika Smethurst, η οποία αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει μυστικό σχέδιο για να κατασκοπεύει τους πολίτες της.
Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία δήλωσε ότι είχε εκτελέσει ένταλμα έρευνας σχετικά με τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Η News Corp Αυστραλίας καταδίκασε την επέμβαση της αστυνομίας στο σπίτι της Annika Smethurst ως «εξωφρενική και αποτρόπαιη».

Οι Αυστραλοί δημοσιογράφοι εξέφρασαν ανησυχία για την επιδρομή.

Ένας εκπρόσωπος των συντακτών στο κοινοβούλιο τη χαρακτήρισε «εξωφρενική κίνηση που πρέπει να αφορά όλους τους Αυστραλούς οι οποίοι εκτιμούν την ελευθερία τους σε μια ανοιχτή κοινωνία».

Πληροφορίες από BBC- RT.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης