Αυστραλία: Εξασφαλίστηκαν 10 εκατ. διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020, 11:42
Αυστραλία: Εξασφαλίστηκαν 10 εκατ. διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Η Αυστραλία σχεδιάζει να διευρύνει την εξέταση πολιτών για την Covid-19, αφού εξασφάλισε επιπλέον 10 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, καθώς το μέτρο αυτό είναι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, σημαντικό για τη διατήρηση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε χαμηλά ποσοστά και για να επιτραπεί να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Η Αυστραλία αποδίδει τη μείωση του ποσοστού νέων κρουσμάτων σε κάτω από 1% στη μερική καραντίνα που επέβαλε και στην εξέταση των πολιτών της. Η χώρα των 25,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει περίπου 6.700 κρούσματα νέου κορωνοϊού και 88 θανάτους.

Οι αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα νέα αποθέματα σε τεστ για να επεκτείνουν την εξέταση σε ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών που θα διεξαχθούν από τα περίπου 500.000 τεστ που είχαν γίνει τον περασμένο μήνα.

«Αυτά τα 10 εκατομμύρια τεστ θα επιτρέψουν στις μονάδες δημόσιας υγείας των πολιτειών και των εδαφών μας να μπορέσουν να υποβάλουν σε εξετάσεις ανθρώπους καθ' όλη τη διάρκεια του 2020, ώστε να μας παράσχουν την δυνατότητα να περιορίσουμε, να καταστείλουμε και να καταπολεμήσουμε τον ιό» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει δηλώσει ότι η αύξηση των εξετάσεων αποτελεί προϋπόθεση για να ξανανοίξουν τα εστιατόρια και οι παμπ της χώρας, να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και να διευρυνθούν τα όρια που ισχύουν για τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να παραστούν στους γάμους και τις κηδείες.

Ορισμένες πολιτείες και εδάφη έχουν αρχίσει μεμονωμένα να χαλαρώνουν κάποιους περιορισμούς, όπως το να επιτρέπουν σε έναν λίγο μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων να συναθροίζεται σε δημόσιους χώρους και να ξανανοίγουν παραλίες. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα πριν από την αξιολόγηση της κατάστασης στις 11 Μαΐου.

Τα κυτία διαγνωστικών τεστ εξασφαλίστηκαν από την Κίνα από τον ιδρυτή της Fortescue Metals Group, ο οποίος τα πούλησε στην κυβέρνηση στην τιμή κόστους των 320 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (192,96 εκατ. ευρώ).

Στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν δήλωσε ότι θέλει να αυξήσει τα ποσοστά εξέτασης κατά 50% και κάλεσε τους εργαζομένους στο σύστημα υγείας και όποιον άλλον θέλει με το «παραμικρό συνάχι» να εξετάζεται.

Οι αρχές της πολιτείας θα επεκτείνουν εξάλλου την εξέταση των εργαζομένων στο σύστημα υγείας και αυτών που απασχολούνται σε οίκους ευγηρίας μετά το ξέσπασμα νέου κορωνοϊού σε γηροκομείο στο δυτικό τμήμα του Σίδνεϊ.

Έντεκα ηλικιωμένοι πέθαναν από Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, στον οίκο ευγηρίας Newmarch House μετά την μετάδοση του νέου κορωνοϊού σε αυτούς από υπάλληλο που είχε προσβληθεί. Η Anglicare, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον οίκο ευγηρίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν κι άλλοι θάνατοι.

Στη Βικτόρια, την δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, οι αρχές σχεδιάζουν να λειτουργήσουν κινητές μονάδες που θα εξετάζουν τους ανθρώπους στα σπίτια τους, τα γραφεία και την ώρα που έχουν βγει έξω για ψώνια.

Ο Μόρισον σημείωσε ότι 2,8 εκατομμύρια Αυστραλοί έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών στα κινητά τους τηλέφωνα, το οποίο είναι η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει για να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Ο Μόρισον έχει πει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον το 40% των Αυστραλών να «κατεβάσει» την εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών στο κινητό τηλέφωνο ώστε αυτή να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, αν και ακτιβιστές των πολιτικών ελευθεριών την κατηγορούν για εισβολή στην ιδιωτική τους ζωή.

«Αν θέλετε να επιστρέψετε σε μια οικονομία και μια κοινωνία με περισσότερες ελευθερίες, είναι σημαντικό ένας αυξημένος αριθμός ανθρώπων να κατεβάσει την εφαρμογή αυτή» δήλωσε ο Μόρισον, προσθέτοντας ότι μόνον αξιωματούχοι του τομέα υγείας θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Η εφαρμογή αυτή, η οποία στηρίχθηκε στο λογισμικό TraceTogether της Σιγκαπούρης και χρησιμοποιεί σήματα Bluetooth για να καταγράφει πότε ένας άνθρωπος βρίσκεται κοντά σε κάποιον άλλον, αποσκοπεί να βοηθάει τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας να εντοπίζουν ανθρώπους που ενδεχομένως εκτέθηκαν στον ιό.

Παρόμοια εφαρμογή αναμένεται να λειτουργήσει στη Βρετανία εντός των προσεχών εβδομάδων, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία κατασκευής της.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020, 11:51