Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη, για το που κατατίθενται τα λεφτά για την αγορά των εμβολίων της Moderna από την ΕΕ, προέβη ο Ισπανός ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς Miguel Urbán Crespo, αναφέροντας ότι , η πληρωμή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτά τα εμβόλια θα γίνει σε ελβετική θυγατρική της Moderna.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

Η Κομισιόν υπέγραψε δύο συμβάσεις με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna για την αγορά εμβολίων κατά του COVID-19, δεν δημοσιοποίησε τις συμβάσεις και πληροφορίες σχετικά με αυτές αλλά, μέσω διαρροών στον Τύπο, αποκαλύφθηκε ότι η πληρωμή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτά τα εμβόλια θα γίνει σε ελβετική θυγατρική της Moderna.

Οπως υποστήριξε, η Moderna Switzerland GmbH ιδρύθηκε το 2020 και δεν φαίνεται να διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη ή την παραγωγή του εμβολίου. Στην πραγματικότητα, αυτό ανατέθηκε με υπεργολαβία στην εταιρεία Lonza.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πληρωμή διοχετεύεται στην Ελβετία για έναν και μόνο λόγο, το καθεστώς της ως δικαιοδοσίας μυστικότητας, δηλαδή φορολογικό καταφύγιο. Η Moderna Switzerland GmbH θα λάβει 22,50 USD για καθεμία από τις 460 εκατομμύρια δόσεις της το 2021. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 10.350 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα που έχουν εγγραφεί στους λογαριασμούς της στην Ελβετία που θα χαθούν από το ταμείο της ΕΕ.

Δυστυχώς, στο εύλογο ερώτημα του, αν η Κομισιόν θα διεξαγάγει έρευνα η ίδια για να ανακαλύψει, εάν η Moderna χρησιμοποιεί την Ελβετία για να αποφύγει τη φορολογία επί της πώλησης εμβολίων στην Ευρώπη, δεν πήρε απάντηση από τον Επίτροπο Gentiloni.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος, αναλώνεται στις γνωστές γενικότητες και θεωρητικολογίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής άλλά δεν λέει λέξη για το ζητούμενο.

Γιατί, δηλαδή, τα χρήματα για την αγορά των εμβολίων της Μοντέρνα πάνε στο φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου:

Απάντηση Επιτρόπου Gentiloni 6 Δεκεμβρίου 2021

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στην ΕΕ. Η Επιτροπή γνωρίζει καλά ότι πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή έχει αναλάβει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό.

Η Επιτροπή σημείωσε τους ισχυρισμούς του Τύπου για επιθετικά συστήματα φορολογικού σχεδιασμού στα οποία αναφέρεται η Moderna. Ενώ, στον φορολογικό τομέα, οι Συνθήκες δεν αναθέτουν εξουσίες έρευνας στην Επιτροπή, οι πληροφορίες που διατίθενται δεν επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το εάν, βάσει των υφιστάμενων φορολογικών κανόνων, οι ρυθμίσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή η Moderna ισοδυναμούν με φοροαποφυγή ή οποιαδήποτε φορολογική κατάχρηση σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των κρατών μελών της ΕΕ.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει δράση σε όλους τους τομείς και τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. Πιο πρόσφατα, στην ανακοίνωσή της για τη φορολογία των επιχειρήσεων για τον 21ο αιώνα η Επιτροπή ανακοίνωσε πρόταση οδηγίας για την αντιμετώπιση καταχρηστικών πρακτικών από οντότητες χωρίς πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

Σε διεθνές επίπεδο, η πολυαναμενόμενη συμφωνία για την πρωτοβουλία GloBE («Παγκόσμια κατά της διάβρωσης των βάσεων»), τόσο στον πυλώνα 1 για την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων όσο και στον πυλώνα 2 για τον ελάχιστο πραγματικό φορολογικό συντελεστή, θα εξασφαλίσει δικαιότερη κατανομή των κερδών και στα φορολογικά δικαιώματα μεταξύ των χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης