Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 134 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την επαρχία Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό τον οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα τοπικοί αξιωματούχοι και μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να εκτοπιστούν εξαιτίας του σεισμού, ο οποίος προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε ολοσχερώς τουλάχιστον 10.000 κατοικίες στη μεγαλούπολη Γιμπίν (5,5 εκατ. κάτοικοι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλάνα που μεταδόθηκαν από κινεζικά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν σωστικά συνεργεία καθώς απομακρύνουν πάνω σε φορείο ένα θύμα που μπόρεσαν να ανασύρουν από τα συντρίμμια ενός κτηρίου.

Σωστικά συνεργεία έσπευσαν στις περιοχές που επλήγησαν και βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, έξω από την αστική ζώνη της Γιμπίν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Όλα τα θύματα καταγράφηκαν στα προάστια Τσανγκνίνγκ και Γκονγκσιάν, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλέστηκε το πρακτορείο. Συνολικά περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι χαρακτηρίζονται «σεισμοπαθείς» από τις Αρχές στη Σετσουάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός σημειώθηκε περί τις 22.55 τοπική ώρα (17.55 ώρα Ελλάδας) σε μικρό εστιακό βάθος, 16 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας. Ακολούθησε μια σειρά τεσσάρων μετασεισμικών δονήσεων, η ισχυρότερη από τις οποίες ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για ισχυρούς σεισμούς που είναι εγκατεστημένο στη Γιμπίν ήχησε μόλις 10 δευτερόλεπτα προτού γίνει η δόνηση, σύμφωνα με το «Νέα Κίνα». Όπως μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο, ακόμη και μια προειδοποίηση μόλις τρία δευτερόλεπτα προτού να σημειωθεί ο σεισμός μπορεί να μειώσει κατά 14% τον αριθμό των θυμάτων.

Ξενοδοχείο που βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης κατέρρευσε, όμως δεν έγινε σαφές αμέσως εάν υπάρχουν θύματα. Ρήγματα εμφανίστηκαν σε πολλούς δρόμους στην περιοχή.

Περισσότερα από 300 στελέχη του πυροσβεστικού σώματος αναπτύχθηκαν επί τόπου και οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης έστειλαν περίπου 5.000 σκηνές και αρκετές ακόμη ομάδες διάσωσης στην περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η Σετσουάν πλήττεται συχνά από σεισμούς. Το 2008, πολύ ισχυρή δόνηση 7,9 βαθμών άφησε πίσω της 87.000 νεκρούς και αγνοουμένους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Tουλάχιστον έξι νεκροί από ισχυρό σεισμό 6R στη Σετσουάν

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης