Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θέτουν την αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας στην καρδιά του νέου αμυντικού στρατιωτικού δόγματός τους που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, σε άλλη μια ένδειξη ότι οι προτεραιότητες της Ουάσινγκτον αλλάζουν, μετά από 15 χρόνια που ήταν επικεντρωμένες στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Στο κείμενο αυτό, το πρώτο του είδους του από το 2014 τουλάχιστον, τίθενται οι προτεραιότες του υπουργείου Άμυνας, τις οποίες θα αντικατοπτρίζουν τα μελλοντικά αιτήματα αμυντικών δαπανών. Το Πεντάγωνο παρουσίασε σήμερα μια μη απόρρητη, 11σέλιδη σύνοψή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες με “αυξανόμενες απειλές” εκ μέρους της Κίνας και της Ρωσίας, δύο “ρεβιζιονιστικών δυνάμεων” που “προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο σύμφωνο με τα απολυταρχικά μοντέλα τους” υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις παρουσιάζοντας τη νέα “Στρατηγική Εθνικής Άμυνας” των ΗΠΑ.

Ο υφυπουργός Άμυνας Έλμπριτζ Κόλμπι, που είναι αρμόδιος για θέματα στρατηγικής και ανάπτυξης δυνάμεων, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία είναι πολύ πιο θρασεία από την Κίνα σε ό,τι αφορά τη χρήση στρατιωτικής ισχύος. Υπενθύμισε ότι η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και παρενέβη στρατιωτικά στη Συρία για να στηρίξει τον σύμμαχό της, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Ωστόσο, την περιορίζουν οι οικονομικοί πόροι της, σημείωσε.

Η Κίνα, από την άλλη, χαρακτηρίζεται στο έγγραφο αυτό ως οικονομικά και στρατιωτικά ανερχόμενη. Έχει ξεκινήσει έναν ευρύ στρατιωτικό εκσυγχρονισμό που, κατά τον Κόλμπι, έρχεται σε έντονη αντίθεση με “τα συμφέροντά μας”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Πενταγώνου καταγράφεται επίσης η Βόρεια Κορέα. Επισημαίνεται ότι είναι αναγκαίο να επικεντρωθούν οι ΗΠΑ στην πυραυλική άμυνά τους απέναντι στην απειλή της Πιονγκγιάνγκ η οποία, εκτός από τα πυρηνικά όπλα, διαθέτει επίσης ένα οπλοστάσιο από βιολογικά, χημικά και συμβατικά όπλα.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν επίσης ότι οι εξτρεμιστές ισλαμιστές θα συνεχίσουν να συνιστούν απειλή.

Το Πεντάγωνο σημειώνει ότι οι διεθνείς συμμαχίες θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, υπογραμμίζει όμως ότι είναι αναγκαίο οι χώρες να μοιράζονται μεταξύ τους το οικονομικό βάρος – σημείωση που παραπέμπει εμφανώς στη δημόσια κριτική που έχει ασκήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους συμμάχους των ΗΠΑ οι οποίοι, όπως λέει, επωφελούνται από τις εγγυήσεις ασφάλειας που τους παρέχει η Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης