Χιλιάδες αντιπρόσωποι απ’ όλο το Αφγανιστάν άρχισαν σήμερα στην Καμπούλ, κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τη «λόγια ζίργκα», τη μεγάλη παραδοσιακή συνέλευση αντιπροσώπων του αφγανικού λαού, για να συζητήσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιτύχουν μια συμφωνία ειρήνης με τους ταλιμπάν.

Περισσότεροι από 3.000 πολιτικοί, θρησκευτικοί αξιωματούχοι, ηγέτες κοινοτήτων και άλλα μέλη της κοινωνίας των πολιτών έχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν στη συνέλευση αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται η πιο μαζική στη σύγχρονη αφγανική ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε να αποσαφηνίσουμε τα μεγάλα θέματα των διαπραγματεύσεων με τους ταλιμπάν» δήλωσε ο αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι κατά την έναρξη της συνέλευσης. «Θέλουμε συμβουλές ξεκάθαρες εκ μέρους σας προς όλους».

Οι «λόγια ζίργκα» –σημαίνει «μεγάλη συνέλευση» στη γλώσσα παστούν– είναι μη θρησκευτικά σώματα. Συγκαλούνται περιοδικά όταν το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συναίνεση σε μεγάλα πολιτικά ζητήματα.

Η συγκεκριμένη λόγια ζίργκα διεξάγεται ενώ οι ΗΠΑ και οι ταλιμπάν συζητούν μια ενδεχόμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός και άλλες δεσμεύσεις εκ μέρους των ανταρτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως οι αφγανικές αρχές, τις οποίες οι εξεγερμένοι χαρακτηρίζουν «μαριονέτες» της Ουάσινγκτον, έχουν μέχρι τώρα παραμεριστεί από τις συζητήσεις αυτές.

Η κυβέρνηση του Ασράφ Γάνι ελπίζει πως η λόγια ζίργκα θα θέσει τους όρους της Καμπούλ για οποιαδήποτε συμφωνία, κυρίως τη διατήρηση σε ισχύ του Συντάγματος της χώρας και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο Γάνι είχε καλέσει τους ταλιμπάν να συμμετάσχουν. Όμως οι εξεγερμένοι, οι οποίοι διεξάγουν από το 2001 ανταρτοπόλεμο, το αρνήθηκαν. Σε δήλωσή τους την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί στη διάρκεια μιας λόγια ζίργκα δεν είναι «ποτέ αποδεκτή για τους πραγματικούς και αφοσιωμένους γιους αυτής της πατρίδας».

Μεγάλο τμήμα της Καμπούλ είναι σήμερα αποκλεισμένο. Η πρόσβαση στους λόφους που δεσπόζουν στην πρωτεύουσα έχει κλείσει. Οι αρχές κήρυξαν αργία αυτή την εβδομάδα για να προστατεύσουν τη συνέλευση, που πρόκειται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Το 2011 οι ταλιμπάν είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον της σκηνής που φιλοξενούσε τη συνεδρίαση μιας προηγούμενης λόγια ζίργκα.

Η πιο πρόσφατη λόγια ζίργκα είχε πραγματοποιηθεί το 2013, όταν οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν είχαν εγκρίνει μια συμφωνία ασφαλείας που επέτρεπε στα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρησή τους, η οποία προβλεπόταν για το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης