Η επίθεση δύο οπλοφόρων οι οποίοι εισέβαλαν και πήραν ομήρους για ώρες σε σχολή για μαίες στην Τζαλαλάμπαντ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, τερματίστηκε έπειτα από επτά ώρες το Σάββατο, με τις αρχές να κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς, πέραν των δραστών, και οκτώ τραυματίες, ανάμεσά τους τρία μέλη των σωμάτων ασφαλείας.

Κατά τον Αταουλάχ Χογκιάνι, εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας, η επίθεση άρχισε στις 11:30 (10:00 ώρα Ελλάδας), όταν οι ένοπλοι έκαναν έφοδο στη σχολή, όπου λειτουργεί επίσης μια κλινική, στο κέντρο της πόλης, κι ενεπλάκησαν σε ανταλλαγές πυρών που κράτησαν πάνω από έξι ώρες με άνδρες των σωμάτων ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση τερματίστηκε αφού ο ένας από τους δράστες πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί και ο δεύτερος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, συμπλήρωσε ο Χογκιάνι.

Συνολικά 140 γυναίκες, 67 σπουδάστριες και μέλη του προσωπικού, καθώς και δύο παιδιά, που είχαν παγιδευτεί μέσα στη σχολή, διασώθηκαν μετά το τέλος της επιχείρησης των αρχών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Δεν έγινε σαφές το γιατί οι ένοπλοι στοχοθέτησαν τη σχολή ή σε ποια οργάνωση ανήκαν. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ταλιμπάν διέψευσαν ότι ενέχονταν στην ενέργεια. Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ διαβεβαίωσε ότι «εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με την επίθεση στην Τζαλαλάμπαντ», αφήνοντας να εννοηθεί πως επρόκειτο για ενέργεια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Το ΙΚ έχει διαπράξει μια σειρά ενεργειών στην Τζαλαλάμπαντ το τελευταίο διάστημα και γενικά η δράση του είναι έντονη στη Νανγκαρχάρ, που γειτονεύει με το Πακιστάν.

Την 11η Ιουλίου, τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας σκοτώθηκαν σε μια επίθεση τζιχαντιστών.

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης συγκαταλέγονται ένας οδηγός και δύο φύλακες. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρία στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, διευκρίνισε ο Χογκιάνι.

Πυρά και σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν στο κέντρο της πόλης για μεγάλο μέρος της ημέρας και πυκνός καπνός υψωνόταν από την περιοχή.

Η εκπαίδευση μαιών είναι πιεστική ανάγκη στη χώρα. Σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), λιγότερο από το 45% των γυναικών στο Αφγανιστάν έχουν ιατρική βοήθεια κατά την κύηση. Οι περισσότερες γεννούν μόνες, καθώς τα σπίτια τους απέχουν συχνά ώρες από το πλησιέστερο νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή ιατρείο.

Παρά τη θεαματική βελτίωση της κατάστασης τα δέκα χρόνια που ακολούθησαν την αμερικανική εισβολή στα τέλη του 2001 που είχε αποτέλεσμα να εκδιωχθούν οι Ταλιμπάν από την εξουσία στο Αφγανιστάν, ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας στη χώρα αυξάνεται ξανά. Ο δείκτης αυτός επισήμως ανερχόταν σε 396 ανά 100.000 γεννήσεις το 2015 (από 1.600 το 2002). Ωστόσο αυτή η στατιστική αμφισβητείται από πολλούς στο πεδίο, καθώς πολλές περιοχές της εμπόλεμης χώρας βρίσκονται εκτός εμβέλειας των μελετών της UNICEF ή της αφγανικής κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης