Τουλάχιστον δέκα πολίτες, ανάμεσά τους και ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, από έκρηξη βόμβας στόχος της οποίας ήταν ένα μικρό λεωφορείο που μετέφερε στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Η βόμβα ήταν τοποθετημένη πάνω σε μοτοσικλέτα. Δυστυχώς δέκα πολίτες, εκ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αταουλάχ Κογιάνι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ. Λίγη ώρα αργότερα οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ορισμένοι από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση», είπε ο Σοχράμπ Καντερί, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Νανγκαρχάρ.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει γίνει ακόμη ανάληψη ευθύνης, σημειώθηκε το απόγευμα. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας και βομβιστικών επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών υπηρεσιών, σχολείων και ανθρωπιστικών οργανώσεων τα τελευταία χρόνια στη Τζαλαλαμπάντ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά την 18η επέτειο της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, κατά την οποία εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία μερικές εβδομάδες αργότερα. Εκτοτε η σύγκρουση σταμάτησε. Οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ πραγματοποιούσαν ακόμη και πρόσφατα διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα και τον τερματισμό του 18ετούς πολέμου, οι οποίες διακόπηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος εχθρός των Ταλιμπάν παραμένει ο εθνικός αφγανικός στρατός και οι δυνάμεις της αστυνομίας. Η πόλη της Τζαλαλαμπάντ, κοντά στα σύνορα με τον Πακιστάν, όπου η παρουσία των Ταλιμπάν είναι μεγάλη, αποτελεί συχνά στόχο επιθέσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης