Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, όλοι τους παιδιά, σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σήμερα Παρασκευή σε έκρηξη που σημειώθηκε κοντά σε σημείο όπου πραγματοποιείτο θρησκευτική τελετή στην επαρχία Γάζνι, στο ανατολικό Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από πηγές της διοίκησης της επαρχίας και της αστυνομίας.

«Δεκαπέντε παιδιά σκοτώθηκαν», δήλωσε ο Ουαχιντουλάχ Τζουμαζάντα, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας. Ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώθηκε από τον Άχμαντ Χαν Σιράτ, εκπρόσωπο της επαρχιακής αστυνομίας. Είκοσι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν στην έκρηξη αυτή, σύμφωνα με τις δύο πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν παρακολουθούσαν τελετή απαγγελίας του Κορανίου.

Ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά πυροδοτήθηκε κοντά σε σπίτι όπου οι άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την απαγγελία του Κορανίου, στην περιοχή Γκιλάν, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Τζουμαζάντα, η περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δολοφονίες με μικρές, μαγνητικές βόμβες που τοποθετούνται σε οχήματα έχουν αναστατώσει Αφγανούς αξιωματούχους, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, οι οποίοι κατηγορούν τους Ταλιμπάν για τις επιθέσεις.

Τουλάχιστον 10 κυβερνητικοί αξιωματούχοι και βοηθοί τους σκοτώθηκαν από τέτοιες βόμβες τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν και ο αφγανικός στρατός συγκρούονται τακτικά στην επαρχία Γάζνι. Στα τέλη Νοεμβρίου, τουλάχιστον 30 στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον μιας από τις βάσεις του.

Το Αφγανιστάν μαστίζεται από έξαρση της βίας, με τους Ταλιμπάν να πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται από τον Σεπτέμβριο στην Ντόχα μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν έως τις 5 Ιανουαρίου. Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στην ατζέντα των συνομιλιών.

Βάσει χωριστής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο στην Ντόχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αποσύρουν όλα τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν έως τον Μάιο του 2021, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και τη δέσμευση των ανταρτών να συζητήσουν με την Καμπούλ.

Οι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν βρίσκονταν σήμερα στο Πακιστάν για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Ιμράν Χαν, ο οποίος καλεί σε κατάπαυση του πυρός και μείωση της βίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης