Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε επίθεση εναντίον σϊιτών προσκηνυτών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016, 23:00
Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε επίθεση εναντίον σϊιτών προσκηνυτών
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε την Τρίτη εναντίον σϊιτικού χώρου λατρείας στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αφγανικού Υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση στο τέμενος Σάχι.

Ο Σεντίκι διευκρίνισε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι 13 άμαχοι και ένας αστυνομικός. Ανάμεσα στους τραυματίες, κατά τον ίδιο, είναι τρεις αστυνομικοί.

Ανασκευάζοντας τις πληροφορίες που είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, ο Σεντίκι είπε ότι η επίθεση διαπράχθηκε από μόνον έναν οπλοφόρο, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας.

Η επίθεση στοχοθέτησε μια συγκέντρωση πιστών ενόψει της γιορτής Ασούρα, της σημαντικότερης για τους σϊίτες.

Η αστυνομία της Καμπούλ είχε προειδοποιήσει τους σιίτες να μην κάνουν μεγάλες συγκεντρώσεις, καθώς ανέμενε να υπάρξουν επιθέσεις εναντίον τους. Ο υποστράτηγος Γκιουλ Νάμπι Αχμαντζάι, επικεφαλής της αστυνομίας στην Καμπούλ είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press τη Δευτέρα ότι έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες για σχεδιαζόμενες επιθέσεις εναντίον σιιτών κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης γιορτής και κάλεσε τους σιίτες να φροντίσουν οι τελετές να γίνουν «εντός κάποιων ορίων».

Οι σιίτες αποτελούν κατά εκτιμήσεις το 15% του πληθυσμού του Αφγανιστάν (30 εκατομμύρια). Οι περισσότεροι Αφγανοί σιίτες ανήκουν στην εθνότητα των Χαζάρων. Οι σουνίτες τζιχαντιστές,οι Ταλιμπάν, τα μέλη του Ισλαμικού Χαλιφάτου θεωρούν τους σϊίτες αποστάτες και επιτίθενται συχνά εναντίον σϊιτικών χώρων λατρείας ή δημόσιων συγκεντρώσεων.

Η πιο πρόσφατη επίθεση εναντίον σϊιτών στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν διαπράχθηκε την 23η Ιουλίου στην Καμπούλ και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 84 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 130. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016, 23:00