Βομβιστική επίθεση σε γαμήλια γιορτή είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 80 παριστάμενοι χθες βράδυ σε δυτικό τομέα της Καμπούλ, ανέφεραν οι αρχές και τα νοσοκομεία, όμως ο απολογισμός ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς, καθώς ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε πολλούς νεκρούς. Ανεπίσημες πηγές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμαντ Φαρχάγκ, δήλωσε πως είχε πάει στον χώρο όπου γινόταν η χωριστή γιορτή των γυναικών όταν «άκουσα μια τεράστια έκρηξη στο τμήμα των ανδρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλος ο κόσμος βρήκε τρέχοντας, φωνάζοντας και κλαίγοντας. Η αίθουσα ήταν γεμάτη καπνό. Σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονταν στον χώρο των ανδρών ήταν νεκροί ή τραυματισμένοι. Δύο ώρες μετά την έκρηξη, έβγαζαν ακόμα πτώματα», αφηγήθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει ως τώρα κανέναν απολογισμό.

Τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων της Καμπούλ ανέφεραν ότι εισήγαγαν 80 τραυματίες. Αλλά φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν στο Διαδίκτυο από το υπουργείο Εσωτερικών, στις οποίες είναι ορατά πτώματα, εντείνουν τους φόβους πως ο απολογισμός της επίθεσης θα είναι πολύ πιο βαρύς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ο Νασράτ Ραχίμι, περιορίστηκε να αναφέρει ότι «στις 22:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε έκρηξη στην αίθουσα γάμων Σαρ Ντουμπάι, στη δυτική Καμπούλ».

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

«Η έκρηξη αυτή είναι σαφής ένδειξη ότι οι τρομοκράτες δεν μπορούν να βλέπουν τους Αφγανούς να εκδηλώνουν την ευτυχία τους. Δεν μπορούν να τους αναγκάσουν να τους υποκλιθούν σκοτώνοντάς τους», σχολίασε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Φερούζ Μπασάρι, μέσω Twitter.

Εύκολος στόχος

Οι γάμοι στο Αφγανιστάν, στους οποίους συχνά πάνε εκατοντάδες προσκεκλημένοι, είναι εύκολος στόχος τρομοκρατικών ενεργειών.

Τη 12η Ιουλίου, τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν όταν βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής στην επαρχία Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που έχει αυξανόμενη παρουσία στην περιοχή.

Η επίθεση του Σαββάτου καταγράφηκε ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού στο Αφγανιστάν, απηυδισμένο από τον πόλεμο, ελπίζει ότι θα υπογραφτεί συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και την οργάνωση των ισλαμιστών ανταρτών.

Πολλές αμερικανικές πηγές άφησαν να εννοηθούν ότι η εξέλιξη αυτή επίκειται άμεσα αλλά μένουν κάποιες λεπτομέρειες να ρυθμιστούν. Άλλες πηγές ωστόσο επισήμαιναν πως υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα μέρη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ικανοποίηση για την «πολύ καλή» συζήτηση που είχε με υπουργούς και συμβούλους του όσον αφορά το Αφγανιστάν, όπου η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο διαρκεί από τα τέλη του 2001.

«Πολλοί στο αντίπαλο στρατόπεδο αυτού του πολέμου που κρατάει 19 χρόνια, και εμείς, επιδιώκουμε να κλειστεί μια συμφωνία — αν είναι εφικτό!», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ, επικεφαλής της ομάδας των αμερικανών διαπραγματευτών που διεξάγουν τον τελευταίο χρόνο συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, αναμένεται να ταξιδέψει στην περιοχή τις προσεχείς ημέρες για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα μπορέσει να αρχίσει να αποσύρει τους περίπου 14.000 αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στην αφγανική επικράτεια.

Ο Τραμπ έλεγε ήδη πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ότι θέλει να αποσύρει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από την ασιατική χώρα, όπου η Ουάσινγκτον έχει δαπανήσει από το 2001 πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της και την ανοικοδόμηση.

Σε αντάλλαγμα για την αμερικανική αποχώρηση οι Ταλιμπάν θα κάνουν διάφορες δεσμεύσεις ως προς την ασφάλεια, ειδικά ότι δεν θα επιτρέψουν το έδαφος του Αφγανιστάν να γίνει ξανά ασφαλές καταφύγιο τζιχαντιστών. Το καθεστώς των Ταλιμπάν φιλοξενούσε για χρόνια στη χώρα την Αλ Κάιντα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης