Σχεδόν το ένα τρίτο του αφγανικού πληθυσμού, δηλαδή δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με μια έρευνα του υπουργείου Δημόσιας Υγείας που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Η έρευνα βασίζεται σε ορολογικά τεστ που μετρούν την παρουσία αντισωμάτων του ιού, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε ένα δείγμα 9.500 ανθρώπων σε όλη τη χώρα, με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξήγησε ο υπουργός Υγείας Άχμαντ Τζάουαντ Οσμάνι σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα συμπεραίνει ότι περίπου το 31,5% του πληθυσμού έχει μολυνθεί, με το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης να αντιστοιχεί στην Καμπούλ (οι μισοί από τους πέντε εκατομμύρια κατοίκους της).

Όμως η χώρα, που η ικανότητά της να ιχνηλατεί τον ιό είναι περιορισμένη, έχει καταμετρήσει επίσημα ‘μόνο’ 36.000 περιστατικά θετικά στον ιό και περισσότερους από 1.200 θανάτους.

«Ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης ξεσπάει παντού στον κόσμο κι εμείς δεν μπορούμε να είμαστε εξαίρεση. Θα χρησιμοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα», δήλωσε ο Οσμάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πανδημία άρχισε να διαδίδεται στο Αφγανιστάν όταν μετανάστες που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό επέστρεψαν από το γειτονικό Ιράν, την πιο πληγείσα χώρα της περιοχής.

Η περιοχή προσπάθησε να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19 με μέτρα περιορισμού, αλλά αυτά δεν τηρήθηκαν πολύ κυρίως λόγω της ακραίας φτώχειας που πλήττει τη μεγάλη πλειονότητα των Αφγανών.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, η κυριότερη πρόκληση παραμένει να πειστεί ο πληθυσμός για τον κίνδυνο.

Μια έρευνα για το ποσοστό θνητότητας από τον ιό στο Αφγανιστάν βρίσκεται σε εξέλιξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης