Περίπου 35.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν από τις σφοδρές μάχες που μαίνονται στη Χελμάντ τις τελευταίες ημέρες, με τα Ηνωμένα Έθνη να εκτιμούν χθες Τρίτη ότι περίπου 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εφόδου ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν.

Εκτιμάται ότι 5.000 οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω των εχθροπραξιών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστών ανταρτών μόνο σε προάστια της Λασκάρ Γκα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ, τις τελευταίες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νοσοκομεία στην περιοχή έχουν φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους, τόνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Οι αφγανικές δυνάμεις υποχώρησαν σε ορισμένες περιοχές, για να αποφευχθούν απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας και των αμάχων», είπε αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο, συμπληρώνοντας ότι «τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για να ανακαταληφθούν οι περιοχές αυτές».

Η ηλεκτροδότηση στη Λασκάρ Γκα έχει διακοπεί, ενώ δρόμοι έχουν βομβαρδιστεί από τους Ταλιμπάν. Οι αφγανικές Ειδικές Δυνάμεις πλήττουν θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών με χερσαία και εναέρια μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για τον αριθμό των μαχητών των Ταλιμπάν που πήραν μέρος στην επίθεση.

Οι εχθροπραξίες στη Χελμάντ καταγράφονται παρά τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και του κινήματος των ισλαμιστών ανταρτών, που άρχισαν τον περασμένο μήνα στο Κατάρ.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν σημειώσει ως αυτό το στάδιο ουσιαστική πρόοδο στις επαφές αυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης