Ο αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, ένας πρώην πολέμαρχος που ασκεί ισχυρή επιρροή στην πολιτική σκηνή της χώρας, κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της επανεκλογής του προέδρου Άσραφ Γάνι.

«Ως ηγέτης σας (…) σας ζητώ να στηρίξετε τον Δρ. Αμπντουλάχ με όλη σας (τη δύναμη)» ανέφερε ο σύμμαχος του επικεφαλής της κυβέρνησης, του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία ο Γάνι επανεκλέγεται με ποσοστό 50,64% έναντι 39,52% του Αμπντουλάχ, συνιστά «πραξικόπημα», είπε ο πρώην πολέμαρχος, απευθυνόμενος σε οπαδούς του στο προπύργιό του, τη Τζαουζτζάν του βόρειου Αφγανιστάν. Ο Ντόστουμ τους κάλεσε κατόπιν «να κατέβουν στον δρόμο για να γιορτάσουν τη νίκη» του Αμπντουλάχ, ο οποίος την Τρίτη διεμήνυσε ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα και θα σχηματίσει παράλληλη κυβέρνηση.

Ο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ ήταν διαβόητος για τη βαρβαρότητά του και το γεγονός ότι δεν παρέμενε πιστός στους συμμάχους του. Στις προηγούμενες εκλογές είχε στηρίξει τον Γάνι. Το όνομά του έχει συνδεθεί με εγκλήματα πολέμου και κυρίως με τη σφαγή εκατοντάδων αιχμαλώτων Ταλιμπάν που πέθαναν από ασφυξία το 2001.

Ωστόσο, αρκετές ώρες μετά το κάλεσμά του, δεν αναφέρθηκε καμία σημαντική διαδήλωση. Σε γενικές γραμμές οι Αφγανοί δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό είτε για να γιορτάσουν είτε για να επικρίνουν την επανεκλογή του προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίδραση του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ γεννά τον φόβο ότι θα επαναληφθεί το σενάριο του 2014, όταν είχε αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας σοβαρές παρατυπίες και υποκινώντας μια συνταγματική κρίση.

«Έχουμε ακόμη δημοκρατία», είπε η πολιτική αναλύτρια Μαριάμ Σάφι, προειδοποιώντας ότι ο Αμπντουλάχ θα πρέπει να βρει τη νομική αιτιολογία αλλά και τη λαϊκή υποστήριξη για να κινηθεί. «Πρόκειται για ένα τεράστιο ερωτηματικό (…) τις επόμενες ημέρες θα δούμε κάποιες ενδείξεις για το πού κατευθύνεται όλο αυτό», πρόσθεσε.

Ένας άλλος πολέμαρχος, ο Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, που ήταν και αυτός υποψήφιος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «απολύτως άκυρα». Ζήτησε όμως να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων, ακόμη και των Ταλιμπάν, χωρίς να αναφερθεί στον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Ο Γάνι, ο οποίος πήγε στην Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή για να παραλάβει το έγγραφο που πιστοποιεί τη νίκη του, δεν σχολίασε τις δηλώσεις αυτές.

Το Ίδρυμα για τη διαφάνεια των εκλογών στο Αφγανιστάν, που θεωρείται ανεξάρτητος παρατηρητής, ανέφερε από την πλευρά του ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε «ασυλλόγιστα», επισημαίνοντας τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών που ακόμη δεν έχουν επιλυθεί και είναι υπό εξέταση. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε τρεις μήνες, κυρίως επειδή οι υποψήφιοι είχαν υποβάλει 16.500 καταγγελίες για παρατυπίες.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ τηλεφώνησε στον Γάνι «για να τον συγχαρεί» για την επανεκλογή του, όπως ανέφεραν οι Βρυξέλλες.

Στις ΗΠΑ, η Μόλι Φι, η αναπληρώτρια του Αμερικανού απεσταλμένου για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ, τόνισε ότι «επαφίεται στους Αφγανούς να αποφασίσουν για το αποτέλεσμα των εκλογών», σχολιάζοντας ότι προτεραιότητα για την Ουάσινγκτον είναι «η ειρήνη και η ειρηνευτική διαδικασία».

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διαπραγματεύονται μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν, ώστε να προχωρήσουν στην αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν. Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν που εδρεύει στο Πακιστάν διαβεβαίωσε την Τρίτη, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι αυτή η συμφωνία «επίκειται».

Υψηλόβαθμος Αφγανός αξιωματούχος είπε εξάλλου ότι ενδέχεται να υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία στις 29 Φεβρουαρίου στην Ντόχα του Κατάρ, εφόσον στεφθεί από επιτυχία ο «περιορισμός της βίας» που ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί και οι Ταλιμπάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης