Ο Τζον Σόπκο, ο ειδικός γενικός επιθεωρητής των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η υπηρεσία θα εξετάσει τις καταγγελίες ότι ο Αφγανός πρώην πρόεδρος Ασράφ Γάνι πήρε μαζί του εκατομμύρια δολάρια όταν διέφυγε από τη χώρα.

Ο Γάνι υποστήριξε ότι έφυγε από την Καμπούλ για να αποτρέψει μια αιματοχυσία και αρνήθηκε τις καταγγελίες ότι πήρε μαζί του μεγάλα χρηματικά ποσά. Όμως, οι υποψίες συνεχίζουν να υπάρχουν και το Κογκρέσο ζήτησε από την υπηρεσία του Σόπκο να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν το έχουμε αποδείξει αυτό ακόμα. Το διερευνούμε. Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης της αμερικανικής Βουλής μας ζήτησε να το διερευνήσουμε», δήλωσε ο Σόπκο στην υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Αφγανός πρώην πρόεδρος έχει επικριθεί έντονα ότι τράπηκε σε φυγή καθώς οι Ταλιμπάν έφταναν στα περίχωρα της Καμπούλ τον Αύγουστο.

Το Γραφείο του Ειδικού Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν (SIGAR) του Σόπκο διερευνά εδώ και πολύ καιρό υποθέσεις απάτης, σπατάλης και καταχρήσεων κατά την πελώρια προσπάθεια των ΗΠΑ οικοδόμησης κράτους στο Αφγανιστάν, η οποία έληξε άδοξα μετά από 20 χρόνια με την κατάληψη της εξουσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σόπκο είπε στην υποεπιτροπή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιβλέπει την αναπτυξιακή βοήθεια ότι η αποτυχία του αμερικανικού σχεδίου δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της ανεξέλεκτης διαφθοράς και κακομεταχείρισης.

«Η διαφθορά έγινε τόσο διάχυτη που τελικά έθετε σε απειλή την αποστολή ασφάλειας και ανοικοδόμησης στο Αφγανιστάν», είπε στην υποεπιτροπή.

Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση ήταν μία από μια σειρά συνεδριάσεων που εξετάζουν τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ και τα βήματα προς τα εμπρός. «Μπορούμε να εφαρμόσουμε τα διδάγματα που αντλήσαμε σε άλλες ζώνες σύγκρουσης», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο, πρόεδρος της υποεπιτροπής.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες διέκοψαν σχεδόν κάθε βοήθεια στο Αφγανιστάν.

«Αυτοί είναι καιρό δοκιμασίας για όλους εμάς που νοιαζόμαστε για το μέλλον του αφγανικού λαού, ειδικά των Αφγανών που βοήθησαν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους τα τελευταία 20 χρόνια», τόνισε ο Σόπκο.

Είπε ότι όλο το προσωπικό του SIGAR – συμπεριλαμβανομένου του τοπικά απασχολούμενου αφγανικού προσωπικού – απεγκλωβίστηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης