Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν σχεδόν 2.000 στρατιώτες από το Αφγανιστάν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου είναι μια “σημαντική εξέλιξη” που θα βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα, εκτίμησαν την Τετάρτη οι Ταλιμπάν.

“Είναι μια σημαντική εξέλιξη και είναι προς το συμφέρον των λαών”, του αφγανικού και του αμερικανικού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. “Όσο νωρίτερα φύγουν τα ξένα στρατεύματα, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει ο πόλεμος”, επέμεινε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τον αριθμό των δυνάμεών τους στο Αφγανιστάν σε 2.500 άνδρες τον Ιανουάριο του 2021, η μικρότερη αμερικανική δύναμη σε δύο δεκαετίες πολέμου.

Η απόφαση αυτή αντανακλά την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ “να τερματίσει με επιτυχία και υπευθυνότητα τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ” απ΄όπου 500 επιπλέον στρατιώτες θα αποχωρήσουν επίσης για να μείνουν μόνο 2.500, δήλωσε ο νέος Αμερικανός προσωρινός υπουργός Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ.

Αλλά η ανακοίνωση προκαλεί τον φόβο, στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο, μιας αναβίωσης των εξτρεμιστικών οργανώσεων, σχεδόν 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που υποκίνησε η Αλ-Κάιντα, τότε υπό την προστασία των Αφγανών Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμφωνία που υπογράφηκε στην Ντόχα μεταξύ της Ουάσινγκτον και των ανταρτών είχε επικυρώσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως τον Μάιο του 2021. Σε αντάλλαγμα, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν κυρίως να μην πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και να εμποδίζουν τις οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος να αναπτύσσουν δράση στο Αφγανιστάν.

Η συμφωνία οδήγησε στην έναρξη τον Σεπτέμβριο στη Ντόχα ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές φαίνεται ότι βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο.

Σύμφωνα με τον Ραχματουλάχ Αντάρ, τον εκπρόσωπο του εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός αφγανικού κυβερνητικού οργάνου, η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών δεν θα εμποδίσει τις αφγανικές δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους. “Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν ήδη μόνες τους το 90% των επιχειρήσεων και είναι έτοιμες να συνεχίσουν να προασπίζονται τη χώρα από τους εχθρούς”, δήλωσε.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας στη Ντόχα, το Πεντάγωνο εκκένωσε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα και επαναπάτρισε χιλιάδες στρατιώτες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης