Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ενημέρωσε σήμερα ότι θα αποσύρει τους λιγοστούς στρατιωτικούς της που απομένουν στο Αφγανιστάν έως τον Μάιο, τερματίζοντας την πιο μακρόχρονη ανάπτυξη των ενόπλων της δυνάμεων στο εξωτερικό, που διήρκεσε δύο δεκαετίες.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν θύμισε ότι η Νέα Ζηλανδία ανέπτυξε πάνω από 3.500 στελέχη του στρατού και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας στην εμπόλεμη χώρα από τα τέλη του 2001, όταν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους εισέβαλαν στο Αφγανιστάν. Συνολικά δέκα Νεοζηλανδοί έχασαν τη ζωή τους στη σύρραξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί του παρόντος, στην αφγανική επικράτεια απομένουν μόλις έξι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, οι τρεις εκ των οποίων υπηρετούν στη σχολή δοκίμων αξιωματικών του αφγανικού στρατού και οι υπόλοιποι τρεις στο αρχηγείο της αποστολής Resolute Support του NATO.

«Έπειτα από είκοσι χρόνια παρουσίας των ένοπλων δυνάμεων της Νέας Ζηλανδίας στο Αφγανιστάν, είναι πλέον καιρός να ολοκληρώσουμε την ανάπτυξη αυτή» ανέφερε η Αρντέρν σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της.

Η υπουργός Εξωτερικών Νανάια Μαχούτα διαβεβαίωσε ότι η νεοζηλανδική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αφγανική κυβέρνηση, που διεξάγει το τρέχον διάστημα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται πρόοδος μέχρι εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης