Οι ιστορικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της Καμπούλ, που καθυστέρησαν τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες, θα αρχίσουν το Σάββατο στο Κατάρ σε μια προσπάθεια τερματισμού σχεδόν 19 χρόνων σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών στο Αφγανιστάν.

“Βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε με τις ΗΠΑ, το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (η ονομασία που δίνουν οι αντάρτες στην οργάνωσή τους) δηλώνει έτοιμο να μετάσχει στην εναρκτήρια τελετή των ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διεξαχθούν στο Κατάρ, στις 12 Σεπτεμβρίου 2020”,αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αφγανική προεδρία ανακοίνωσε στη συνέχεια μέσω Twitter την αναχώρηση αύριο, Παρασκευή, για το Κατάρ των 21 διαπραγματευτών της. Ο επικεφαλής του συμβουλίου συμφιλίωσης, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης και ηττημένος των τελευταίων προεδρικών εκλογών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ θα εκπροσωπήσει την αφγανική κυβέρνηση στην τελετή έναρξης, διευκρίνισε η προεδρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε την έναρξη των συνομιλιών το Σάββατο, κάνοντας λόγο για “ένα σοβαρό και σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση μιας βιώσιμης ειρήνης στο Αφγανιστάν”.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης