Μια ομάδα 32 Αφγανών αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, οι αιτήσεις των οποίων απορρίφθηκαν από τις γερμανικές Αρχές, αφίχθη στην Καμπούλ χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο στο Βερολίνο.

Επρόκειτο για την 23η τέτοια πτήση από τον Δεκέμβριο του 2016. Η επιστροφή τους αυξάνει σε 565 τον αριθμό των ανδρών που έχουν επαναπροωθηθεί στο Αφγανιστάν από την ομοσπονδιακή και τις κρατιδιακές κυβερνήσεις της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επαναπατρισμοί των αιτούντων άσυλο είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρακτική. Οι επικριτές της τονίζουν πως η κατάσταση στην ακόμα σπαρασσόμενη από τον πόλεμο είναι πολύ επικίνδυνη για να επαναπροωθούνται εκεί αιτούντες άσυλο. Οι άμαχοι γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων των Ταλιμπάν, αλλά και του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Έκθεση του ΟΗΕ η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019, τουλάχιστον 581 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.192 τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες στο Αφγανιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών στην Καμπούλ. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοκτονία ενός 23χρονου Αφγανού ο οποίος αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο μετά την απέλασή του από τη Γερμανία προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις. Ο νεαρός είχε διαμείνει στη Γερμανία επί οκτώ χρόνια πριν επαναπατριστεί στην Καμπούλ από τις γερμανικές αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης