Την υποστήριξη περίπου 300 γυναικών, πλήρως καλυμμένων, που συγκεντρώθηκαν σε ένα πανεπιστήμιο στην Καμπούλ έλαβαν το Σάββατο οι Ταλιμπάν.

Οι εικόνες ήταν παραστατικές: ένα αμφιθέατρο γεμάτο γυναίκες, οι περισσότερες φορώντας μαύρο νικάμπ να κυματίζουν τις λευκές σημαίες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν (καθεστώς των Ταλιμπάν) ακούγοντας ομιλητές που είχαν έρθει να υπερασπιστούν τα μέτρα του νέου καθεστώτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίοι, ανεβαίνοντας ο ένας μετά τον άλλον στο βήμα των ομιλητών, επέκριναν τις γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες στη χώρα για να απαιτήσουν το σεβασμό των δικαιωμάτων τους. «Εκείνες που δεν φοράνε χιτζάμπ βλάπτουν όλες εμάς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η φοιτήτρια Σαμπάνα Ομάρι.

Μια άλλη ομιλήτρια η Σομάϊγια είπε ότι τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο από τότε που επέστρεψαν οι Ταλιμπάν στην εξουσία: «Οι γυναίκες θα είναι ασφαλείς. Στηρίζουμε την κυβέρνησή μας με όλη μας τη δύναμη».

Οι Ταλιμπάν επιτρέπουν πλέον σε γυναίκες να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Αλλά έχουν θέσει αυστηρούς κανόνες για αυτό. Συγκεκριμένα, οι Αφγανές φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν μαύρη αμπάγια σε συνδυασμό με ένα νικάμπ που καλύπτει το πρόσωπο και θα παρακολουθούν τις παραδόσεις μέσα σε τάξεις οι οποίες δεν θα είναι μικτές, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν την παραμονή της επαναλειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες σ’ αυτά τα ιδρύματα θα πρέπει επίσης να βγαίνουν από το μάθημα πέντε λεπτά πριν από τους φοιτητές και να παραμένουν σε αίθουσες αναμονής όσο οι τελευταίοι θα αποχωρούν από το κτίριο, διευκρινίζεται στο διάταγμα αυτό που φέρει ημερομηνία του Σαββάτου 11/9 και δημοσιεύεται από το υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Το νέο καθεστώς έχει επίσης αφήσει εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ και γενικότερα να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Την Παρασκευή, η Unesco προειδοποίησε ενάντια στους κινδύνους μιας «καταστροφής γενεών» στην εκπαίδευση στο Αφγανιστάν που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη της χώρας «για χρόνια», τονίζοντας πως η «τεράστια» πρόοδος που σημειώθηκε μετά το 2001 βρίσκεται «σε κίνδυνο» από τους Ταλιμπάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης