Εννέα άνθρωποι, αστυνομικοί και πολίτες, σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ουαρντάκ, στο κεντρικό τμήμα του Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον Χάτζι Άχμαντ Τζαφάρι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου, τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι είκοσι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, το οποίο οδηγούσε καμικάζι, ανατινάχθηκε μπροστά στην είσοδο βάσης της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την πόλη Μαϊντάν ι Σαρ, περί τις 08:00 (06:30 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε.

Άλλο ένα μέλος του επαρχιακού συμβουλίου, ο Χαουάνι Σουλτάνι, επιβεβαίωσε τον απολογισμό των εννέα νεκρών.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σα Τζαχάν δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν στην επίθεση. Αφγανοί αξιωματούχοι τείνουν συχνά να δίνουν χαμηλότερους απολογισμούς από τους πραγματικούς σε περιπτώσεις τέτοιων ενεργειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος των ανταρτών, κάνοντας λόγο για «δεκάδες νεκρούς αστυνομικούς». Αξιωματούχοι μίλησαν νωρίτερα για τρεις νεκρούς στις τάξεις της αστυνομίας.

Οι Ταλιμπάν κλιμάκωσαν τη δράση τους κατά τους τελευταίους μήνες, ασκώντας ολοένα μεγαλύτερη πίεση στις κυβερνητικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 27 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων των ισλαμιστών ανταρτών σε όλο το Αφγανιστάν την Τρίτη.

Η επίθεση στην Ουαρντάκ διαπράχθηκε καθώς διεξάγονταν εκλογές στην επαρχία Κανταχάρ και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι και τους Ταλιμπάν, προκειμένου να τερματιστεί ένας πόλεμος η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί 17 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης