Α. Γκουτέρες: Οι νέοι να συνεχίσουν να μιλούν ανοιχτά και να ξεπερνούν τα σύνορα, ο κόσμος τους χρειἀζεται

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2020, 04:22
Α. Γκουτέρες: Οι νέοι να συνεχίσουν να μιλούν ανοιχτά και να ξεπερνούν τα σύνορα, ο κόσμος τους χρειἀζεται

Στους νέους του κόσμου απευθύνεται το εφετινό πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, από τους οποίους ζητάει να «συνεχίσουν να μιλούν ανοιχτά και να ασκούν πίεση», να «στοχεύουν ψηλά» και να «ξεπερνούν τα σύνορα».

Στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες σημειώνει ότι «μπαίνουμε στο 2020 με αβεβαιότητα και ανασφάλεια παντού γύρω μας, με διαρκείς ανισότητες και αυξανόμενο μίσος, με έναν αντιμαχόμενο  κόσμο και έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται». Επισημαίνει δε, ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να είμαστε η γενιά που αδιαφορεί ενώ ο πλανήτης καίγεται».

Ωστόσο υπάρχει ελπίδα, σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, και είναι οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι από τη δράση για το κλίμα έως την ισότητα των φύλων, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Προσθέτει ότι εμπνέεται από το πάθος και την αποφασιστικότητά των νέων, που δικαίως διεκδικούν έναν ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Όσο για τα Ηνωμένα Έθνη «στέκονται στο πλευρό των νέων και ανήκουν σε αυτούς».

Το 2020 θα γιορτασθεί η 75η επέτειος των Ηνωμένων Εθνών και ξεκινάει μια Δεκαετία Δράσης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, «το σχέδιό μας για μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση», εξηγεί ο κ. Γκουτέρες. Και σε αυτήν την προσπάθεια ο κόσμος χρειάζεται τους νέους, καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2020, 04:22