Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Την οργίλη αντίδραση, όλων σχεδόν επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και μεμονωμένων ευρωβουλευτών, προκάλεσε, αναπόφευκτα, η γενικόλογη παρουσίαση του «ονείρου Γιούνγκερ» για την ΕΕ του μέλλοντος, όπως την παρουσίασε ο ίδιος ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μία και μόνη αλήθεια που είπε ο κ. Γιούνκερ ότι «η Ευρώπη γερνά και χρειάζεται τους νόμιμους πρόσφυγες και μετανάστες», διέλαθε της προσοχής ευρωβουλευτών και διπλωματικών παρατηρητών και δεν ουδόλως σχολιάσθηκε. Ο Γιούνκερ μίλησε για  ενα «όνειρο», γεμάτο από «θα» και «θα πρέπει»

Όπως ουδόλως σχολιάσθηκε και ο υπαινιγμός που εκτόξευσε ότι «Κοινή εγγύηση των καταθέσεων μπορεί να γίνει μόνον όταν όλοι κάνουν αυτά που πρέπει στις χώρες τους».

Αντιθέτως σχολιάσθηκαν και μάλιστα με επικριτικό τρόπο, τα όσα είπε πως «οραματίζεται» ο πρόεδρος της Κομισιόν, για το μέλλον της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μίλησε, λοιπόν, για ενα «όνειρο», γεμάτο από «θα» και «θα πρέπει», πάνω στο τι επιβάλλεται, κατά την άποψη του, να γίνει, για να διασφαλισθεί ένα μέλλον αξιοπρεπές για την Ευρώπη και τους πολίτες της, που υποφέρουν από τις μάστιγες της ανεργίας και της αυξανόμενης φτωχοποίησης.

Δεν είναι άσχετο εξάλλου, προς αυτή την διαπίστωση, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν είπε λέξη, τόσον για κάποιο σοβαρό και κοστολογημένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας στην ΕΕ και της αυξανόμενης φτωχοποίησης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού της. Ο πρόεδρος της Κομσιόν «οραματίσθηκε» ακόμη την ενίσχυση του ευρωπαϊκού εμπορικού προγράμματος και ανήγγειλε ένα νέο πλαίσιο εξέτασης των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη

Μέσα στις πέντε προτάσεις που, όπως είπε, έχει ήδη καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, περιέλαβε στις «ονειρώξεις» του την επίτευξη της ένωσης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, της τραπεζικής αγοράς, της ενέργειας, της άμυνας και της ψηφιακής αγοράς.

Στο ερώτημα «τίνι τρόπω θα επιτευχθεί αυτό κύριε πρόεδρε;» δεν μπόρεσε να απαντήσει συγκεκριμένα.

«Οραματίσθηκε» ακόμη την ενίσχυση του ευρωπαϊκού εμπορικού προγράμματος και ανήγγειλε ένα νέο πλαίσιο εξέτασης των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη.

Μίλησε για νέα πρόταση της Κομισιόν, για την χάραξη μίας βιομηχανικής στρατηγικής, που θα στοχεύει σε μία ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία και αναφέρθηκε στην …δημιουργία, μίας σειράς Ευρωπαϊκών Οργανισμών που θα λειτουργούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των κυβερνο-επιθέσεων (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας), της διοχέτευσης πληροφοριών διασυνοριακά (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών) και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας (Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο).

«Οραματίσθηκε» ακόμη την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού φορέα Εποπτείας της Αγοράς Εργασίας και την δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Αρχής για την εφαρμογή του δικαίου και ευχήθηκε η ΕΕ να γίνει πρωτοπόρος για την κλιματική αλλαγή, μετά την υπαναχώρηση της Αμερικής.

Διερωτώμενος, τέλος, πως θα είναι η Ευρώπη το 2025, παρουσίασε το δικό του, έκτο σενάριο, που προβλέπει έναν υπουργό Οικονομικών για όλη την Ευρώπη και εφαρμογή του θεωρητικού τρίπτυχου «Ελευθερία-Ισότητα-Κράτος Δικαίου».

Διαβάστε επίσης: 
Γιούνκερ: Ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης