Δεν έχει τελειωμό η σφαγή στη Νιγηρία, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού κατά μαχητών της ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Αμνηστία εμφανίζονται Nιγηριανοί στρατιώτες να κόβουν λαιμούς και να εκτελούν εν ψυχρώ συλληφθέντες, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή τους στην εν λόγω οργάνωση. Στη συνέχεια, τα πτώματα σχηματίζουν «βουνά» σε ομαδικούς τάφους. Η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, ωστόσο διεθνείς αναλυτές αναφέρουν πως αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στο βορειοανατολικό τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Από το 2009, όταν και η Μπόκο Χαράμ ξεκίνησε την ένοπλη δράση της, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιδρομών και βομβιστικών επιθέσεων. Τα μέλη της αντιτίθενται σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη «δυτική γνώση» και τον πολιτισμό, επιθυμώντας παράλληλα την επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία) και την αυτονομία περιοχών στα βόρεια της χώρας. Η ενέργεια της Μπόκο Χαράμ να προχωρήσει πριν από λίγους μήνες σε μαζικές απαγωγές  ανήλικων μαθητριών και στη συνέχεια να τις πωλήσει ως σκλάβες προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν είχε επιχειρήσει κατά διαστήματα να προσεγγίσει την ηγεσία της οργάνωσης, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για την επίτευξη ειρηνικής λύσης. Ωστόσο, το πάγιο αίτημά του για κατάπαυση του πυρός και αφοπλισμό των μαχητών της Μπόκο Χαράμ δεν έγινε δεκτό από τους αντάρτες.

Ξυλοδαρμοί και εκτελέσεις on camera

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εικόνες που ακολουθούν εμφανίζονται ύποπτοι να σέρνονται με τη βία από την καρότσα φορτηγού και να γίνονται θύματα άγριου ξυλοδαρμού από στρατιώτες και άνδρες της πολιτοφυλακής.

Στη συνέχεια οι εικόνες γίνονται ακόμα πιο σκληρές, καθώς οι ύποπτοι στέκονται σε μια μεριά, ενώ την ίδια στιγμή μπροστά τους σκάβονται οι λάκκοι που θα χρησιμοποιηθούν ως ομαδικοί τάφοι. Σε άλλη στιγμή του βίντεο ένας ημίγυμνος άνδρας σύρεται από την καρότσα ημιφορτηγού. Αδύναμος και με εμφανή τα τραύματα στο σώμα του, δέχεται βάναυσο χτύπημα στο κεφάλι, ενώ λίγο αργότερα ένας στρατιώτης τού κόβει τον λαιμό. Το πτώμα του καταλήγει μέσα στον λάκκο, ο οποίος είναι γεμάτος με δεκάδες σορούς. Η σκηνή επαναλαμβάνεται με ακόμη έναν ύποπτο.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι δολοφονίες αυτές πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την επίθεση της Μπόκο Χαράμ σε κέντρο κράτησης στο Μαϊντουγκούρι στις 14 Μαρτίου. Οι Νιγηριανοί στρατιώτες συχνά δέχονται επικρίσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασανιστήρια και εκτελέσεις, τα οποία ωστόσο οι ίδιοι διαψεύδουν. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Νιγηρίας, υποστράτηγος Κρις Ολουκολάντε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «οι στρατιωτικές αρχές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τις καταγγελίες» και σημειώνει ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Επιμέλεια: Ανδρέας Ντίνης

Διαβάστε επίσης:
Νιγηρία: Συνελήφθη ανώτερο στέλεχος της Μπόκο Χαράμ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014, 17:52

Στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ η Μπόκο Χαράμ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014, 10:36

Λουτρό αίματος στη Νιγηρία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014, 00:27

Το χωριό που έχασε τις κόρες του…, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014, 18:41

«Πόρτα» στη διεθνή κοινότητα από την Μπόκο Χαράμ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014, 14:20  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης