Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στην Τουρκία κατά των Ισραηλινών αρχών για την καταστροφή της τουρκικής σημαίας την οποία έφερε οργανισμός υπό την ευθύνη του Ερντογάν που πραγματοποιεί εργασίες και ανακαινήσεις σε διάφορες χώρες με χρηματοδότηση από την Άγκυρα.

Πρόκειται για τον οργανισμό ανακίνησης «TİKA» Πρακτορείο Τουρκικής Συνεργασίας και Συντονισμού, που δραστηριοποιείται σε εργασίες σε διάφορες χώρες στα Βαλκάνια, τη Κεντρική Ασία, την Αφρική κ.λ.π. Συγκεκριμένα, διαθέτει γραφεία σε συνολικά 54 χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός «TİKA» που έχει ως σύμβολό του την τουρκική σημαία, πραγματοποιούσε εργασίες στο  ιστορικό Οθωμανικό νεκροταφείο Yusufiye στα Ιεροσόλυμα, όταν άγνωστοι κατέβασαν το τουρκικό σύμβολο με αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων στην Άγκυρα κατά των Ισραηλινών αρχών. Στον τουρκικό τύπο το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο ενώ ο εκπρόσωπος του ΑΚ, Ομέρ Τσελίκ ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Ο Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε την ενέργεια ως «ανοιχτή προβοκάτσια» και ασέβεια προς την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, λησμονώντας φυσικά ένα άλλο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγία Σοφία που η Τουρκία οραματίζεται να μετατρέψει σε τζαμί.

«Δεν μπορείτε να ξηλώσετε τις αξίες που βρίσκονται μέσα στην ψυχή αυτών των έργων ξηλώνοντας τις πινακίδες. Είναι μια ασέβεια και επίθεση προς την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να υψώσει τη φωνή της ενάντια «στην Ισραηλινή κυβέρνηση που δεν σέβεται την ανθρώπινη κληρονομιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης