Για την προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τη Σερβία και το Μαυροβούνιο μίλησε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Ο κ. Χαν αποκάλεσε «ενδεικτική» την ημερομηνία ένταξης μέχρι το 2025, που άφησε να εννοηθεί η Κομισιόν. Όπως επεσήμανε, πολύ πιο σημαντικό είναι να υλοποιηθούν πλήρως οι πολιτικοί, οικονομικοί και νομικοί όροι. «Οι συγκεκριμένες προοπτικές δημιουργούν θετική πίεση προς την κατεύθυνση των κινήτρων στην περιοχή» τονίζει ο Χαν μιλώντας στην «Die Welt».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια διαδικασία που μας δίνει ισχυρό μοχλό να θέσουμε σε κίνηση στα Δυτικά Βαλκάνια εξελίξεις με στόχο την επίτευξη κράτους δικαίου και ανταγωνιστικής οικονομίας» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά στις διενέξεις, αυτές θα πρέπει να επιλυθούν. «Εάν η Σερβία θέλει να γίνει μέλος, θα πρέπει να βρει νομική φόρμα ομαλοποίησης των σχέσεών της με το Κοσσυφοπέδιο. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι πλήρης, οριστική και νομικά δεσμευτική» υποστηρίζει ο επίτροπος.

Αναφορικά με την Αλβανία, υποψήφια για ένταξη το 2014, και την ΠΓΔΜ, υποψήφια από το 2005, ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες. Νομίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι διαθέτουν τις προϋποθέσεις για αυτό το βήμα. Οι κάτοικοι αξίζουν μια ευρωπαϊκή προοπτική. Τελικά, μόνο τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους ενδοιασμούς που εκφράζει η Γαλλία αλλά κυρίως η Γερμανία για την Αλβανία, ο επίτροπος αναφέρει ότι οι Αλβανοί υποφέρουν από μια συγκεκριμένη εικόνα για τη χώρα τους. «Αλλά η Αλβανία έχει κάνει πολλά ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος» τονίζει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης