Με εξαιρετικά θετικά σχόλια υποδέχεται ο διεθνής Τύπος την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσωποποιεί ως επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα.

«Τρίβουν τα μάτια τους πολλοί παρατηρητές» περιγράφει την εντυπωσιακή επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ο ανταποκριτής του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου DPA. «Οι δημοσκόποι προέβλεπαν μάχη στήθος με στήθος με τον Ευάγελλο Μεϊμαράκη και τι συνέβη τελικά; Μια εντυπωσιακά καθαρή νίκη για τον Τσίπρα. Εκτός αυτού ο Τσίπρας οδήγησε την πρώην αριστερά πτέρυγα του κόμματός του στην ασημαντότητα (…) Επιτυχία για τον Τσίπρα παρά τα capital controls, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, παρά τη διαίρεση του κόμματός του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολάντ: «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας περιόδου σταθερότητας με σταθερή πλειοψηφία»«Αξιοπρόσεκτη νίκη, σταθερή κυβέρνηση, εντολή υλοποίησης των συμφωνηθέντων, αυτή τη φορά τα πρώτα σχόλια είναι θετικά για τον Τσίπρα» σχολιάζει η Deutsche Welle.

Εξίσου θετικές ήταν και οι αντιδράσεις Ευρωπαίων πολιτικών. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από αξιωματούχους στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση. «Η Ελλάδα χρειάζεται γρήγορα σταθερή κυβέρνηση» έγραψε στο twitter.

Πρώτος ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που τοποθετήθηκαν για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι  ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ. Από το Μαρόκο, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη αποκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα «αξιοπρόσεκτη επιτυχία» για τον Τσίπρα και το κόμμα του. «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας περιόδου σταθερότητας με σταθερή πλειοψηφία», υπογράμμισε. Θετικές αντιδράσεις και από πολιτικούς του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και του κόμματος η Αριστερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές ο Τσίπρας ζήτησε εντολή για να υλοποιήσει το μνημόνιο και την έλαβε», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νόρμπερτ Ρέτγκεν στη Rheinische Post. «Πρόκειται για μια ουσιώδη διαφορά και συνεπώς θετική». Ανάλογες δηλώσεις και από τον εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική των χριστιανικών κομμάτων Γιούργκεν Χαρντ. «Υπολογίζω ότι τα κόμματα που υποστηρίζουν το τρίτο πρόγραμμα θα συνεργαστούν στη νέα κυβέρνηση».

«Σε περίοδο κρίσης αριστερή κυβέρνηση»

Από το γερμανικό κόμμα «Η Αριστερά» οι συμπρόεδροι Κάτια Κίπνιγκ και Μπερντ Ρίξινγκερ τόνισαν ότι ένα μεγάλο τμήμα των ελλήνων ψηφοφόρων συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μια αριστερή κυβέρνηση σε περίοδο κρίσης είναι καλύτερη από την επιστροφή στα παλιά και διεφθαρμένα κόμματα. Αντίθετα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ εκτίμησε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «συνέχιση της ανασφάλειας των τελευταίων μηνών και ετών».

Τέλος, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κάλεσε τον Τσίπρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις των συμφωνηθέντων με τους δανειστές. «Περιμένουμε από τη μελλοντική κυβέρνηση απόλυτη πίστη στη συμφωνία».

Τα μηνύματα της κάλπης με την καθαρή νίκη Τσίπρα και τον εξοστρακισμό της πτέρυγας Λαφαζάνη σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος. Αλλά και το βαρύ καθήκον του να οδηγήσει την Ελλάδα στο δύσκολο δρόμο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Τα δημοσιεύματα

«Κουρασμένοι ψηφοφόροι δίνουν στον Έλληνα ηγέτη φρέσκια εντολή», είναι ο τίτλος στους βρετανικούς Τimes που γράφουν ότι «ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην εξουσία από τους ανήσυχους Έλληνες που του ανανέωσαν την εντολή για να εφαρμόσει τις σκληρέ ςμεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές της χώρας».

«Μετά τον αναβρασμό, οι Έλληνες ψηφοφόροι έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα μια δεύτερη ευκαιρία», είναι ο τίτλος στους New York Times και γράφουν: «Ο Αλέξης Τσίπρας που είχε αναδειχθεί πρωθυπουργός τον Ιανουάριο με πρόγραμμα εναντίον της λιτότητας το οποίο αργότερα υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει, επιστρέφει στην εξουσία μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Η Washington Post έχει τίτλο: «Εμφαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και μαζί της μια δεύτερη ευκαιρία» και γράφει: «Το ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς που είχε εισβάλει με ιστορική νίκη τον Ιανουάριο για να κυβερνήσει την Ελλάδα επί εφτ΄λα ταραχώδεις μήνες πέτυχε μια πειστική νίκη στις εκλογές της Κυριακής που του δίνει μια νέα ευκαιρία να ηγηθεί την χώρα που ακόμη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο οικονομικής καταστροφής».

Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι και άλλων εφημερίδων, όπως του βρετανικού Guardian: «Ο Τσίπρας θα σχηματίσει νέα ελληνική κυβέρνηση μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Σύριζα».

Η Τelegraph: «Ο Τσίπρας ξεκάθαρος νικητής μετά από συγκλονιστικό εκλογικό αποτέλεσμα». «Η επανεκλογή του χαρισματικού Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού έρχεται μετά την ηχηρή και ενέλπιστη νίκη του Σύριζα».

Ορισμένες γερμανικές εφημερίδες, άρχισαν να προτρέπουν κιόλας τον Τσίπρα να σχηματίσει ευρύ συνασπισμό αλλά και τι πολιτική να ακολουθήσει: Η Mannheimer Morgen παρατηρεί: «Ο Αλέξη Τσίπρας, ο αγωνιστής για μια υπερήφανη και ανεξάρτητη Ελλάδα, έγινε ένας πολιτικός που αθέτησε τις υποσχέσεις του, όπως πολλοί άλλοι πριν από αυτόν. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι είναι μεταρρυθμιστής και να κάνει αυτό για το οποίο δεν εξελέγη: να αναμορφώσει τη χώρα και τη διοίκηση και να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Badische Zeitung θεωρεί ότι ο εξοστρακισμός της ριζοσπαστικής συνιστώσας θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα. «Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία, από την αριστερά του πολιτικού χώρου να κινηθεί προς το κέντρο και να γίνει ένα λαϊκό κόμμα διαμαρτυρίας. Επειδή ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναδιοργάνωση καλό θα ήταν ο Τσίπρας να σχηματίσει ευρύ συνασπισμό. Κι αυτό να γίνει σύντομα».

H Hessische Niedersächsische Allgemeine γράφει:«Το ότι όλως εξαιρέτως ο Τσίπρας βγήκε πρώτος μπορεί να οφείλεται στην απελπισμένη θέση πολλών Ελλήνων, που βλέπουν στον Τσίπρα, κάποιον όπως ο Ρομπέν των Δασών, έναν αγωνιστή για τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Αλλά σε αναφορά με το βουνό των προβλημάτων χρειάζεται να γίνει Ηρακλής».

Σύμφωνα με την άποψη του σχολιαστή της Pforzheimer Zeitung οι εκλογές κατέδειξαν ότι «ιι ακραιφνείς αριστεροί, που διασπάστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ δεν διαδραματίζουν κάποιον ρόλο πλέον και οι Έλληνες επιβεβαίωσαν χωρίς να το πολυθέλουν την μεταρρυθμιστική πολιτική του Τσίπρα. (…) Μπορεί το άστρο του Τσίπρα να λάμπει, αλλά η Ελλάδα έχει σκληρό δρόμο μπροστά της με άγνωστη έκβαση».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης