Θέμα συζήτησης στον γερμανικό Τύπο το ατέλειωτο… σκουπιδαριό στις ελληνικές πόλεις

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017, 08:50
Θέμα συζήτησης στον γερμανικό Τύπο το ατέλειωτο… σκουπιδαριό στις ελληνικές πόλεις
Οι «λόφοι» σκουπιδιών σε δρόμους και πεζοδρόμια της πρωτεύουσας και των άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ. Η «Tageszeitung» επιλέγει τον τίτλο «Δυσωδία μέχρι τον ουρανό», επισημαίνοντας:

«Η απεργία των υπαλλήλων Καθαριότητας ήταν προγραμματισμένη. Διότι επί της αρχής το ζητούμενο είναι πάντα το ίδιο: δεδομένου ότι στην παρούσα φάση οι δήμοι και κοινότητες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες διαρκώς ανανεώνονται. Κατά περίπτωση, οι υπάλληλοι αναγκάζονται μετά τη λήξη των συμβάσεών τους και για λόγους που άπτονται του εργατικού δικαίου να διακόπτουν για ορισμένο χρονικό διάστημα την εργασία τους, προκειμένου να λαμβάνονται υπ' όψιν στον επόμενο γύρο προσλήψεων. Ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 700 ευρώ χωρίς εξτρά. Για ανειδίκευτους, ακόμη και αυτό το ταπεινό ποσό δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Συνήθως η ανανέωση των συμβάσεων εκβιάζεται μέσω απεργιών».

Στο ίδιο άρθρο γίνεται λόγος και για την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη να αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή των σκουπιδιών, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί τους συνδικαλιστές.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» εστιάζει στις επιπτώσεις του φαινομένου σε τουρισμό και δημόσια υγεία. «Η Ελλάδα βυθίζεται στα σκουπίδια» είναι ο τίτλος του άρθρου.

«Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ήδη για κινδύνους όσον αφορά στη δημόσια υγεία. Το κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες έως και 39 βαθμούς Κελσίου, αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου» γράφει η «FAZ».

«Η απεργία στην Καθαριότητα πλήττει την ίδια ώρα τον τουρισμό και την εστίαση. Μπροστά σε καφετέριες και ταβέρνες όπου μαζεύονται “βουνά” σκουπιδιών δεν κάθεται πλέον κανείς, ενώ σε πολλά μέρη η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Σκουπίδια συσσωρεύονται ακόμη και σε νησιά. Σε πολιτικό επίπεδο συζητείται εάν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η αποκομιδή απορριμμάτων. Ορισμένες κοινότητες αλλά και αθηναϊκές συνοικίες έχουν υιοθετήσει ήδη με επιτυχία το σύστημα και δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα» προστίθεται.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017, 10:22