O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε δριμεία κριτική σήμερα εναντίον της «προκλητικής» γελοιογραφίας του προφήτη Μωάμεθ, την οποία δημοσίευσε η γαλλική σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό, κατηγορώντας την ότι «υποκινεί το μίσος». «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις επιθέσεις που διαπράττονται εναντίον του Ισλάμ και που κρύβονται πίσω από την επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας στη Γαλλία» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος. «Παρά τις προσπάθειές μας να το προλάβουμε, καταβάλλονται προσπάθειες να αρχίσει μία σύγκρουση πολιτισμών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για ένα έντυπο που είναι πασίγνωστο για τις προκλητικές δημοσιεύσεις του εναντίον των μουσουλμάνων, των χριστιανών, εναντίον ολόκληρου του κόσμου (…) αυτό δεν ονομάζεται ελευθερία, αυτό ονομάζεται “σπέρνω τον τρόμο” καταπατώντας την ελευθερία των άλλων» δήλωσε ο Ερντογάν στην Άγκυρα. «Δεν μπορεί να έχει ελευθερία χωρίς κανένα όριο» επισήμανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε.

​”Υποκινεί το μίσος” το γαλλικό περιοδικό, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδροΧωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον των τουρκικών αρχών που επέτρεψαν στην Χαγιάτ Μπουμεντιέν, τη σύζυγο ενός εκ των τζιχαντιστών της Γαλλίας, να μεταβεί στην Τουρκία κάποιες ημέρες πριν από την επίθεση. Τώρα πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μιλούν για ανθρώπους που περνάνε από την Τουρκία, όμως πρέπει πρώτα να μάθουν πώς να ελέγχουν τα διαβατήρια όταν αυτά τα πρόσωπα εγκαταλείπουν την δική τους χώρα» σημείωσε ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας.

Στην Κωνσταντινούπολη εξάλλου περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά σε ένα τέμενος στη συνοικία Φατίχ, όπου ζουν πολλοί θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, τους 2 δράστες της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας.

Μετά το κάλεσμα μιας ακραίας ισλαμιστικής ένωσης, της Αδελφικής Πλατφόρμας των Συντρόφων του Προφήτη, οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν κρατούσαν ένα πανό όπου ήταν ζωγραφισμένα τα πρόσωπα των αδελφών Κουασί και του αρχηγού της Αλ Κάιντα, του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως επίσης και πλακάτ με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Κουασί».

Η τουρκική αστυνομία εμπόδισε το πλήθος, που φώναζε το σύνθημα «ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος» ενώ έψαλε μία επικήδεια προσευχή, να διαδηλώσει γύρω από το τέμενος.

Η έκδοση της Σαρλί Εμπντό με τον προφήτη Μωάμεθ στο εξώφυλλό της, έχει πυροδοτήσει νέο κύμα οργισμένων αντιδράσεων στις μουσουλμανικές χώρες, κυρίως στην Τουρκία. «Υπήρχαν 2 δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι και κανείς δεν αντέδρασε. Η ημέρα έφθασε όπου, με τη βοήθεια του Αλλάχ, δύο ή τρεις άνθρωποι τιμώρησαν και εξευτέλισαν τους άπιστους. Σήμερα, όλα τα μέσα ενημέρωσης της Δύσης και οι άπιστοι γνωρίζουν ότι οι μουσουλμάνοι θα πουν την τελευταία λέξη με το να πάρουν την εκδίκησή τους!» είπε ένας εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης, ο Μπαϊράμ Σαμσάμ.

3.000 Τούρκοι διατηρούν σχέσεις με το Ισλαμικό Χαλιφάτο

Περίπου 3.000 άνθρωποι στην Τουρκία διατηρούν σχέσεις με το Ισλαμικό Χαλιφάτο, σύμφωνα με έκθεση των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία διατυπώνεται προειδοποίηση για τον κίνδυνο επιθέσεων εναντίον στόχων δυτικών συμφερόντων στη χώρα.

Στην έκθεση, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Χουριέτ, προτείνεται να τεθούν υπό αυξημένη παρακολούθηση οι άνθρωποι αυτοί, ώστε να διαπιστωθεί ο ακριβής τους ρόλος. Στις υπηρεσίες ασφαλείας έχει σταλεί σήμα κόκκινου συναγερμού ως προειδοποίιηση για πιθανές τζιχαντιστικές επιθέσεις εναντίον πρεσβειών δυτικών χωρών, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης