Επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Απρίλιο η πρόεδρος της Βραζιλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. Η Dilma Rousseff θα συναντηθεί με τον Barack Obama στις 9 Απριλίου προκειμένου να συζητήσει θέματα που άπτονται στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας και της οικονομικής συνεργασίας.

Να σημειωθεί πως οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στα τέλη του Μαρτίου του 2011 όταν ο πρόεδρος των Η.Π.Α. πραγματοποιούσε περιοδεία στη Λατινική Αμερική ενώ θα λάβουν μέρος και στη Σύνοδο Διευθυνόντων Συμβούλων Επιχειρήσεων από τις δύο χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διμερής συνάντηση προηγείται της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής τον Απρίλιο στην Κολομβία και της συνάντησης των κρατών-μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) τον Ιούνιο στο Μεξικό.

Η Βραζιλία βρίσκεται πλέον στην 6η θέση με τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη. Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει υψηλός στη «χώρα του καφέ» καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υποδομών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου (2014) και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (2016). Ο Barack Obama είχε χαιρετίσει την «εκπληκτική άνοδο» της Βραζιλίας στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα το 2011.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς (επτά κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη παραιτηθεί) και για την προώθηση νόμων που επιτρέπουν την αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων τροπικών δασών προκειμένου να μετατραπούν σε γεωργικές καλλιέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Βραζιλία: «Ντόμινο» παραιτήσεων υπουργών, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012, 23:44
Βραζιλία: Ιδιωτικοποίηση τριών αεροδρομίων έναντι 14 δισ. δολαρίων, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012, 22:40
Ανεβαίνει η οικονομία της Βραζιλίας, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011, 00:30

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης