Ένα ενδεχόμενο «κόμμα τεχνοκρατών» του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι θα έπαιρνε σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, με 22%, την πρώτη θέση μαζί με το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Μόντι, ο οποίος ηγείται από τον περασμένο Νοέμβριο μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και υποστηρίζεται στο Κοινοβούλιο από τους δύο μεγαλύτερους σχηματισμούς, το PD και το «Λαός της Ελευθερίας» (PDL), το κόμμα του προκατόχου του, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την 1η έως τις 3 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 προσώπων από το Ινστιτούτο IPR-Marketing για λογαριασμό της εφημερίδας «La Repúbblica», σε περίπτωση που δημιουργούνταν ένα «κόμμα τεχνοκρατών», αυτό θα έπαιρνε 22% των ψήφων, όπως και το PD, ενώ το PDL θα λάμβανε 17%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δίνουν 28% στο PD και 22% στο PDL, πράγμα που σημαίνει πως η γέννηση του «κόμματος τεχνοκρατών» θα αφαιρούσε 6 μονάδες από το πρώτο και 5 από το δεύτερο. Ο Μόντι έχει δηλώσει επανειλημμένως πως δεν έχει καμιά πρόθεση να συνεχίσει την πολιτική εμπειρία του πέραν της άνοιξης του 2013, οπότε είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Ο Μάριο Μόντι είχε καταγράψει το μεγαλύτερο ποσοστό δημοτικότητας την 1η Δεκεμβρίου, με 62% θετικές γνώμες, αμέσως μετά τον διορισμό του επικεφαλής της κυβέρνησης. Η δημοτικότητά του βρισκόταν στα τέλη Φεβρουαρίου στο 59%, σύμφωνα με το IPR.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης