Γιώργος Αρκουλής

Θα περίμενε κάποιος από έναν σοβαρό προπονητή -αρετή την οποία απολαμβάνει ως προσωπικότητα ο Άγγελος Αναστασιάδης- να είναι κάπως προσεκτικός στις δηλώσεις του, όταν δεν είναι σίγουρος με αυτό που πρόκειται να αντιμετωπίσει. Έκανε λάθος ήδη δύο φορές, ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί, διότι ενδέχεται οι ιστορικοί του μέλλοντος να τον χαρακτηρίσουν ως τεχνικό που στηρίχτηκε σε λανθάνουσα θεωρία. Μια θεωρία που ασφαλώς βλάπτει τόσο το άτομο όσο και το σύνολο στο περίεργο άθλημα που ονομάζεται ποδόσφαιρο. Να θυμίσω διάφορες ατάκες του νέου ομοσπονδιακού μας, από τηλεόρασης:
«Από εμένα μην περιμένετε να σας πω ποτέ ψέματα».
«Στόχος μου είναι πάντα η νίκη. Θεωρώ αδιανόητο να πιστέψετε ότι θα κάτσουμε να χάσουμε από την Εσθονία, δεν θέλω καν να το σκεφτώ».

Και έχασε! Το πώς και γιατί προέκυψε το ρεζιλίκιον είναι πλέον γνωστό: Άγχος, λανθασμένες επιλογές, κάπου έξι παίκτες στη μεσαία γραμμή, και με αλλαγή του μοναδικού κυνηγού ο οποίος διακρινόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κάτι ακόμη: ο Αναστασιάδης έχει στόχο να φτιάξει μια ομάδα που θα καταφέρει να ξαναγεμίσει το στάδιο. Μεγάλη κουβέντα. Διότι οι σημερινοί νέοι διεθνείς μας δύσκολα θα αποδείξουν ότι μπορούν με την αγωνιστική συμπεριφορά τους να τον δικαιώσουν. Το αν ο Μπακάκης, ο Μπουχαλάκης, ο Γιαννούλης, ο Λαμπρόπουλος, ο Κουρμπέλης και μερικοί ακόμη μπορούν να κερδίσουν μονιμότητα στην ομάδα, αποτελεί σταυρόλεξο… για όλους (φοβάμαι με αρνητικό πρόσημο). Προφανώς την Κυριακή ο Άγγελος είχε υπερτιμήσει την αξία τους. Φυσικά, μετάνιωσε διαπιστώνοντας ότι η Εσθονία δημιουργεί τις προϋποθέσεις να νικήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την Ελλάδα (κάτι που πέτυχε). Τότε, έριξε στο τερέν τους έμπειρους (και σίγουρα χρήσιμους) Φορτούνη, Μάνταλο, Τοροσίδη. Οι οποίοι παίζοντας με απίστευτο άγχος ναυάγησαν «στα ρηχά».
Το ερώτημα είναι αν ο Άγγελος Αναστασιάδης μπορεί με νέα παιδιά να δημιουργήσει ικανό σύνολο. Μπορεί; Το κατάφερε μόνο ένας στην ευρωπαϊκή ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Μπράιαν Κλαφ με τη μέτρια -όταν την ανέλαβε- Νότιγχαμ Φόρεστ. Πήρε 11 άγνωστους, τους ετοίμασε με τον τρόπο του (σκληρή δουλειά, πειθαρχία, ψυχολογία) και κατέκτησε δύο τίτλους Πρωταθλητριών Ευρώπης. Όταν έφυγε, η Φόρεστ επέστρεψε στη μετριότητα.

Για την ιστορία και μόνο: πριν αναλάβει τη Φόρεστ, ο Κλαφ εργάστηκε στην Ντέρμπι Κάουντυ. Την πήρε από την 19η θέση και την έφτασε στον τίτλο. Κι όμως: αυτός ο προπονητής δεν κλήθηκε ποτέ στην εθνική ομάδα της Αγγλίας!

Με τις δηλώσεις του, ο νέος ομοσπονδιακός στο ποδόσφαιρο Άγγελος Αναστασιάδης πιθανώς γράφει Ιστορία γύρω από τη θεωρία της προπονητικής. Μας είπε από τηλεοράσεως, λοιπόν, ότι «από εμένα δεν θ’ ακούσετε ποτέ ψέματα». Να του βγάλουμε το καπέλο. Είπε επίσης -παραμονή του αγώνα με την Εσθονία- «δεν υπάρχει περίπτωση να θέλουμε να χάσουμε το παιχνίδι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης