Γιώργος Αρκουλής

Πονεμένη ιστορία δείχνει πλέον η επιβίωση των εφημερίδων, με δεδομένα τα όσα γίνονται γνωστά τις τελευταίες ημέρες. Η Εφημερίδα των Συντακτών, δεύτερη σε κυκλοφορία από τα απογευματινά φύλλα της Αθήνας, είναι προφανές ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Αλλιώς το επιτελείο της οδού Κολοκοτρώνη δεν θα άφηνε να κυκλοφορήσουν προσβλητικά σχόλια που αφορούν στην καθυστέρηση μισθοδοσίας των εργαζομένων κ.λπ. Στην ιστορική «Αυγή», η επιχείρηση λέγεται ότι ισορροπεί «στο όριο». Στη Λάρισα, η ιστορική τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», που κυκλοφορεί πολυσέλιδη σε μεγάλο σχήμα και τιμάται μόνο μισό ευρώ, φαίνεται ότι δύσκολα θα καταφέρει να επιβιώσει -στην παρούσα μορφή της-, εάν δεν «μαζέψει» τα έξοδά της, που σημαίνει ότι τη «νύφη» θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Παρά την κρίση, η ιδιοκτησία δεν έχει αυξήσει την τιμή, κάτι που συμβαίνει και στις πλουσιότερες «οικογένειες» του Τύπου, αν θυμηθούμε την πρόσφατη αύξηση κατά 20% της ναυαρχίδας των πρωινών φύλλων εν Ελλάδι, «Καθημερινής»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, δυστυχώς, οι Ενώσεις Συντακτών, ενώ γνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα έντυπα της πρωτεύουσας και της περιφέρειας, εντούτοις παρακολουθούν… ψύχραιμα την κυβέρνηση που ετοιμάζει σχετικό νόμο που θα εκμηδενίζει το συνδικαλιστικό κίνημα του Τύπου (και θα ευνοεί τα αφεντικά βεβαίως, βεβαίως) ή αποφασίζουν (ΕΣΗΕΑ) τρίωρη στάση εργασίας σε ημέρα όπου η απεργία των συνδικάτων αγγίζει το 100% της επιτυχίας.

Στην περιφέρεια, ωστόσο, η κατάσταση με κάποιες από τις ημερήσιες εφημερίδες οδηγεί σε μελαγχολία. Στην Τρίπολη, για παράδειγμα, έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η μοναδική ημερήσια εφημερίδα στις μέρες αιχμής του καλοκαιριού είχε διακόψει την κυκλοφορία της, προκειμένου το προσωπικό (και η διεύθυνση) να κάνουν τις διακοπές τους! Στην Αργολίδα, η ομώνυμη καθημερινή εφημερίδα κυκλοφορεί… με 24ωρη καθυστέρηση, επειδή το πρακτορείο για να τη μοιράσει στις πόλεις του νομού θέλει τα δέματα από την… προηγούμενη! Στην Καλαμάτα, όπου φαίνεται πως δεν μπορούν να επιβιώσουν (και) οι τρεις ημερήσιες εφημερίδες, παρατηρείς σε εκδόσεις 24 σελίδων (με πανάκριβη τιμή ενός ευρώ) αρθρογραφία από στελέχη της τοπικής κοινωνίας σε υπερβολικό βαθμό, ενώ πλήθος αποτελούν και οι αναδημοσιεύσεις από άρθρα προβεβλημένων δημοσιογράφων των αθηναϊκών φύλλων (εννοείται των προηγούμενων ημερών!), ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση… Στην Ηλεία -για να μείνω στην Πελοπόννησο-, η ιστορική «Πατρίς» ίσως δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τη μακροημέρευσή της, αν δεν υποστηριζόταν από ένα εξαιρετικό σάιτ. Σε μεγάλες πόλεις, όπως ο Βόλος και τα Γιάννενα, ο επισκέπτης που θα αναζητήσει τοπικό φύλλο ή θα απογοητευτεί από την προχειρότητα και τη μιζέρια («Ταχυδρόμος», «Θεσσαλία») ή από την… προπολεμική εμφάνιση την οποία διατηρεί ο «Πρωινός λόγος», έντυπο ελάχιστα ελκυστικό που δείχνει ασέβεια στην πρόοδο του κλάδου.

Όμως, το θέμα είναι μεγάλο, οπότε θα χρειαστεί να επανέλθει η στήλη με την πρώτη ευκαιρία.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης