Γιώργος Αρκουλής

Ανάμικτα τα συναισθήματα στο νησί της Μεγάλης Βρετανίας, γνωστό και ως Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρωθυπουργός με το κλασικό ρώσικο όνομα (Μπόρις) και την καταγωγή από τις ΗΠΑ (όπου γεννήθηκε), δηλαδή ο μίστερ Τζόνσον, γιόρτασε την αποδέσμευση της χώρας του από την Ευρώπη «με αφρώδη οίνο» όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, την ώρα που οι πολίτες, αδιαφόρησαν για το γεγονός, που σημαίνει ότι αντιμετώπισαν ψυχρά το αναμενόμενο εδώ και τρία και πλέον χρόνια να συμβεί Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η Σκωτία που έδωσε μάχη για παραμονή του ΗΒ στην Ευρώπη κατά το δημοψήφισμα του 2016, βυθίστηκε χθες στη λύπη και με την δήλωση της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζιον σηματοδοτεί έναρξη περιόδου νέου αγώνα με την κεντρική εξουσία. «Ονειρό μας είναι να επιστρέψει η Σκωτία στην Ευρώπη ως ανεξάρτητο κράτος», είπε η πρωθυπουργός, η οποία κατά το…βασιλικό πρωτόκολλο θεωρείται «πρώτη υπουργός της Σκωτίας»! Οσο για τους Σκωτσέζους πολίτες; Εστησαν στο Εδιμβούργο ολονυκτία με αναμμένα κεριά, σε μια συμβολική κίνηση για να θρηνήσουν μία ακόμη «ήττα» που υπέστησαν –ιστορικά- από την κεντρική εξουσία.

Οσο για τους ισχυρούς της Ευρώπης; Μπορεί να νοιώθουν κάποια ανακούφιση με την επιστροφή των Βρετανών στο νησί τους, όμως τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος Μακρόν, χαρακτήρισαν το Brexit ένα «ατυχές γεγονός για την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ισως για να αποκτήσουν «άλλοθι» σε περίπτωση που το πουλόβερ δείξει κάποια στιγμή ότι δεν γλιτώνει το «ξήλωμα».

ΥΓ: Αν και η Γερμανίδα «αλεπού της πολιτικής», δείχνει να επιμένει στο θέμα της ένταξης τόσο της Αλβανίας όσο και της Βόρειας Μακεδονίας… Μπορεί οι δύο ισχνές σε πληθυσμό χώρες να μη πλησιάζουν την κουλτούρα, την Ιστορία  και το φλέγμα των 66 εκατομμυρίων Βρετανών, όμως ως σημαίες θα καλύψουν επαρκώς τους ιστούς στις Βρυξέλλες…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης