Γιώργος Αρκουλής

Βαθιές και… στοχαστικές οι αναλύσεις των ειδικών για την απειλή συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με αυτές, ο πληθυσμός το 2050 θα έχει μειωθεί κατά 2,5 εκατομμύρια ψυχές, αλλά δεν είναι απαραίτητο να αρκεστούμε στα επιχειρήματα των σοφών. Θα έχουν φύγει οριστικά και αμετάκλητα οι σπουδαγμένοι νέοι μας, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στη χώρα τους -πολύ περισσότερο να χτίσουν καριέρα. Αυτό είναι εν μέρει σωστό, διότι εδώ οι ευκαιρίες είναι μηδαμινές και η μιζέρια άφθονη.
Εντούτοις, ουδείς «ειδικός» αναφέρθηκε στο αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, οι σύγχρονοι Έλληνες που ξεκινούν σήμερα την οικογενειακή τους ζωή, δύσκολα θα αποφασίσουν -με τον ελάχιστο μισθό και την έλλειψη οικονομικής προοπτικής- να αποκτήσουν κάτι παραπάνω από ένα παιδί (και αυτό θα το κάνουν αν τσοντάρουν παππούδες και γιαγιάδες). Οπότε, με την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής, λογικό είναι η τρίτη ηλικία να αποτελέσει κάποια στιγμή ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Όμως, μη γελιόμαστε. Το δημογραφικό είναι κυρίως ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Και ας το κρύβουν στο Μαξίμου κάτω από το χαλί.

ΥΓ: Βγήκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις διαρροές για τα μυστικά κονδύλια κ.λπ. Μήπως απαράδεκτη είναι η διατήρηση αυτής της νοσηρής τακτικής, κυρίως στο Υπουργείο των Εξωτερικών; Για σκεφθείτε το.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης