Ο βήχας, ειδικά τώρα τον χειμώνα, είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους ταλαιπωρίας μας. Ξέρουμε, όμως, τι μπορεί να σημαίνει;

1. Γιατί βήχω;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βήχας είναι σύμπτωμα πολλών νοσημάτων του αναπνευστικού -από τα πολύ απλά έως τα πολύ σοβαρά-, μπορεί όμως να προκληθεί και από άλλες αιτίες, π.χ. παθήσεις του γαστρεντερικού, κακοήθη νεοπλάσματα, ανευρύσματα αορτής, να οφείλεται σε ορισμένα αντιϋπερτασικά φάρμακα καθώς και σε ψυχογενείς παράγοντες ή κάπνισμα, ρύπανση, ξηρασία, παθήσεις θυρεοειδούς κ.ά..

2. Βήχω και έχω φλέγματα. Πρέπει να ανησυχώ;

Ο βήχας διακρίνεται σε ξηρό μη παραγωγικό, όταν δεν υπάρχει παραγωγή φλεγμάτων, και σε υγρό ή παραγωγικό, όταν παράγονται φλέγματα. Ο παραγωγικός βήχας μπορεί να δηλώνει μια απλή φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να είναι αρχική εκδήλωση πνευμονίας, φυματίωσης, βρογχογενούς καρκινώματος, βρογχίτιδας, πνευμονικού αποστήματος και άλλων νοσημάτων. Η πυώδης απόχρεμψη (παχύρρευστη, δύσοσμη και κιτρινοπράσινη) δηλώνει διαπύηση (έκκριση πύου), σε περιπτώσεις π.χ. πνευμονικού αποστήματος, φυματίωσης, βρογχοεκτασίας κ.λπ. Η αφρώδης, από τη μεριά της, είναι χαρακτηριστικό του πνευμονικού οιδήματος και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση σε καρδιολογική κλινική. Ο παραγωγικός βήχας, ωστόσο, δεν πρέπει να καταστέλλεται μέχρι να βρεθεί η αιτία που τον προκαλεί, εκτός και αν είναι πολύ έντονος ή εξαντλεί τον άρρωστο.

3. Όταν βήχω, νιώθω δυσφορία. Γιατί;

Ο βήχας που συνοδεύεται από δυσφορία μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, τα οποία χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση. Ένα από αυτά είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (επιστροφή του φαγητού από το στομάχι στον οισοφάγο). Αυτός ο βήχας ευνοείται από τη λήψη τροφών, τη σωματική άσκηση και την κατάκλιση αμέσως μετά το γεύμα, ενώ επιδεινώνεται μετά την κατανάλωση καφέ ή άλλων ερεθιστικών τροφών. Μια άλλη περίπτωση είναι ο βήχας με δυσφορία να υποδηλώνει καρδιακή ανεπάρκεια, ειδικά αν συμβαίνει περισσότερο τη νύχτα και συνοδεύεται από δύσπνοια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: my world.gr

Επιμέλεια: Μαίρη Κιλικίδου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης