Τα fast food είναι συνήθως τρόφιμα με πολύ ωραία γεύση αλλά υπερβολικές θερμίδες, λίπος και αλάτι. Επίσης, υστερούν σε θρεπτική αξία, δηλαδή δεν προσφέρουν στον οργανισμό απαραίτητα συστατικά όπως βιταμίνες.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα πιο διαδεδομένα fast food τριών χωρών, της Ελλάδας, της Αγγλίας και της Ολλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελλάδα: Σουβλάκι

Το σουβλάκι αποτελεί το δημοφιλέστερο είδος fast food στην Ελλάδα. Η κλασσική εκδοχή αποτελείται από πίτα, κρέας (χοιρινό/ κοτόπουλο), ντομάτα, κρεμμύδι, πατάτες, τζατζίκι και περιέχει γύρω στις 350-400 kcal.

Πίτα: Είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων στο σουβλάκι και περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, βιταμίνη Ε, φώσφορο και ρετινόλη. Το λάδι που χρησιμοποιείται στα σουβλατζίδικα σπάνια έως ποτέ είναι ελαιόλαδο ενώ συνήθως είναι φοινικέλαιο ή σπορέλαιο. Αυτά περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Επομένως αν επιλέξετε η πίτα να είναι αλάδωτη γλιτώνετε από αυτά τα «κακά» λιπαρά και από πολλές περιττές θερμίδες καθώς η πίτα απορροφά κατά το ψήσιμο περίπου μία κουταλιά της σούπας λάδι (135 kcal).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρέας: Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, ψευδαργύρου, και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αν επιλέξετε κοτόπουλο κάνετε πιο υγιεινή επιλογή καθώς έναντι στο χοιρινό έχει λιγότερο λίπος και θερμίδες. Τέλος αν επιλέξετε η πίτα σας να περιέχει γύρο, να έχετε υπόψην ότι περιέχει πολύ περισσότερο λίπος από ένα καλαμάκι κοτόπουλο ή χοιρινό.

Πατάτα: Είναι τρόφιμο με πολλές θρεπτικές και ωφέλιμες ουσίες. Περιέχει άμυλο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Ωστόσο οι τηγανιτές πατάτες έχουν βλαβερή δράση στον οργανισμό καθώς περιέχουν άφθονο αλάτι και μεγάλες ποσότητες τηγανιτού λαδιού.

Ντομάτα: Η ντομάτα είναι εξαιρετική πηγή σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, κάλιο, μαγγάνιο , θειαμίνη, νιασίνη, φολικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Κρεμμύδι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χρώμιο, φολικό οξύ και σε φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τέλος περιέχει φλαβονοειδή, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Τζατζίκι: Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Όπως είδαμε, το σουβλάκι περιέχει πολλά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής και μπορεί να αποτελέσει ένα θρεπτικό γεύμα ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του.

Αγγλία: Fish and chips

Το γνωστό fish and chips είναι το δημοφιλέστερο Βρετανικό fast food και έχει γύρω στις 600 kcal /μερίδα.
Είναι τηγανιτό φιλέτο ψαριού (συνήθως μπακαλιάρου) βουτηγμένο σε παχύρευστο κουρκούτι με συνοδεία από τηγανιτές πατάτες. Τα fish & chips σερβίρονται με μπόλικο αλάτι και ξύδι.

Όλα τα θαλασσινά έχουν μεγάλη διατροφική αξία καθώς είναι πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών, πολλών βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ω3 λιπαρών οξέων.

Οι πατάτες έχουν και αυτές υψηλή διατροφική αξία. Περιέχουν άμυλο, κάλιο, μαγνήσιο, ενώ είναι και πλούσιες σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες.

Ωστόσο όταν τηγανίζουμε τα τρόφιμα ,περιορίζονται τα θρεπτικά συστατικά στο ελάχιστο, παράγονται παραπροϊόντα που είναι τοξικά και καρκινογόνα και αυξάνεται το θερμιδικό περιεχόμενο. Επίσης, απορροφούν πολύ λάδι, το οποίο είναι κακής ποιότητας, πλούσιο σε «κακά» λιπαρά.

Τέλος τα fish and chips περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού, υψηλή πρόσληψη του οποίου έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Ολλανδία: Πατάτες με μαγιονέζα

Τυπικό ολλανδικό fast food. Είναι πατάτες τηγανιτές με συνοδεία από μαγιονέζα και περιέχει γύρω στις 600 kcal /μερίδα. Η πατάτα όπως προαναφέρθηκε είναι τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία. Ωστόσο οι τηγανιτές πατάτες, δεδομένου του τρόπου που παρασκευάζονται και της χαμηλής ποιότητας λάδι που χρησιμοποιείται, υστερούν σε θρεπτική αξία.

Η μαγιονέζα είναι ένα dressing πλούσιο σε λιπαρά (κυρίως κορεσμένα). Έρευνες έχουν δείξει πως διατροφή υψηλή σε κορεσμένο λίπος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με την νομοθεσία η μαγιονέζα πρέπει να έχει τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε έλαιο και είναι ένα τρόφιμο με ιδιαίτερα θερμιδικό περιεχόμενο καθώς μία κουταλιά της σούπας περιέχει 90 kcal.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης