Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι η πιο συχνή κολπική λοίμωξη που εμφανίζεται σε μία στις τέσσερις γυναίκες. Πολλές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα, ενώ κάποιες τα συγχέουν με αυτά της μυκητίασης. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η δυσάρεστη οσμή ψαριού που έρχεται από τον κόλπο, ενώ παράλληλα μπορεί να υπάρχει κνησμός, αίσθημα καύσου ή μια ασυνήθης γκριζωπή έκκριση. Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τις περισσότερες περιπτώσεις βακτηριακής κολπίτιδας, αν και κάποιες γυναίκες προτιμούν να δοκιμάσουν εναλλακτικές συνταγές πρώτα χωρίς να επισκεφτούν ιατρό. Πολλές είναι, μάλιστα, αυτές που υποφέρουν από συχνές υποτροπές πάρα τη λήψη πολλών κύκλων αντιβιοτικής θεραπείας.

Μέσα στον κόλπο φυσιολογικά αναπτύσσονται αποικίες μικροοργανισμών, οι οποίες διατηρούν το κατάλληλο pH, ώστε ο κόλπος να παραμένει υγιής. Όταν αλλάζουν είτε το pH είτε τα βακτήρια του κόλπου, o κόλπος γίνεται ευάλωτος σε λοιμώξεις. Για τον λόγο αυτόν η θεραπεία δεν πρέπει να περιορίζεται στο σύμπτωμα, αλλά να στοχεύει στην πραγματική αίτια, που είναι η διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. Ακριβώς επειδή η βακτηριακή κολπίτιδα σπάνια δημιουργεί σοβαρά συμπτώματα, δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να δοκιμάσουν εναλλακτικές συνταγές που μπορούν να παρασκευάσουν στο σπίτι, έτσι ώστε να ενισχύσουν τη φυσιολογική χλωρίδα και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής. Κάποιες φορές όμως τα συμπτώματα είναι τέτοια, που χρειάζεται άμεσα ιατρική θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες θα πρέπει να επισκεφθούν ιατρό εάν:

είναι έγκυες, αφού η βακτηριακή κολπίτιδα συνδέεται με πρόωρο τοκετό, αποβολή, χαμηλό βάρος γέννησης νεογνού κι άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την κύηση…

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης