Το τρίξιμο των δοντιών οφείλεται σε έντονο στρες ή θυμό που έχεις βιώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν για παράδειγμα είχες έναν έντονο καβγά με τον καλό σου, με μια φίλη ή κάποιον συνάδελφο, τότε πιθανότητα η ένταση να βγει με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη κι αν δεν συνέβη κάτι δυσάρεστο, οποιαδήποτε αγχωτική κατάσταση, όπως για παράδειγμα μια συνέντευξη για εργασία, εξετάσεις ή και η προσμονή για κάτι ευχάριστο, μπορεί να σε κάνουν να δίνεις «συναυλία» εν ώρα ύπνου. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις, η ενοχλητική συνήθεια είναι απλώς κληρονομική και οφείλεται σε γενετική προδιάθεση.

Οι περισσότεροι από όσους τρίζουν τα δόντια τους εν ώρα ύπνου δεν το γνωρίζουν καν κι αυτό διότι το κάνουν ασυνείδητα. Για να μπορέσεις να εντοπίσεις το πρόβλημα, ο μόνος τρόπος, εκτός της αίσθησης κουρασμένης γνάθου, είναι να στο πει κάποιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σύντροφός σου για παράδειγμα ή φίλοι με τους οποίους έχεις πάει διακοπές σίγουρα θα είναι σε θέση να σου το διαβεβαιώσουν. Κι επειδή μπορεί να ντρέπονται να στο πουν ή να αποφεύγουν να το κάνουν φοβούμενοι μη σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα, καλύτερα να τους ρωτήσεις. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις το τρίξιμο δεν είναι ιδιαίτερα αισθητό ή μπορεί και να μην υφίσταται. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο βρυγμός εμφανίζεται μόνο με τη μορφή του σφιξίματος.

Αν το πρόβλημα δεν διορθωθεί με απλές τεχνικές χαλάρωσης πριν από τον ύπνο, τότε μάλλον απαιτούνται δραστικότερα μέτρα. Ο οδοντίατρός σου θα σου υποδείξει τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης.

Συνήθως, πάντως, αυτό που γίνεται είναι η εφαρμογή κάποιου ειδικού νάρθηκα – το γνωστό σε όλους μας μασελάκι – που, εκτός από το ότι προστατεύει τα δόντια, βοηθά σταδιακά στην εξάλειψη του προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης