Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να παρασκευαστούν αντηλιακά από φράουλες, καθώς ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να μας προστατεύσει από τα ηλιακά εγκαύματα.

Οι ειδικοί ανακοίνωσαν συγκεκριμένα ότι το εκχύλισμα από φράουλες παρέχει προστασία έναντι της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και περιορίζει τη ζημιά που μπορεί να υποστεί το δέρμα από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισπανοί και Ιταλοί επιστήμονες έβαλαν σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων του δέρματος εκχύλισμα φράουλας σε συγκεντρώσεις 0.05, 0.25 και 0.5 mg ανά χιλιοστόλιτρο.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Maurizio Battino, από το πανεπιστήμιο delle Marche της Ιταλίας, δήλωσε: «Έχουμε επιβεβαιώσει την προστατευτική επίδραση του εκχυλίσματος της φράουλας απέναντι στις βλάβες των κυττάρων του δέρματος που προκαλούνται από τις ακτίνες UVA. Χρησιμοποιώντας υπεριώδες φως, δείγματα δερματικών κυττάρων εκτέθηκαν σε μια δόση ακτινοβολίας ισοδύναμη με 90 λεπτά έκθεσης στον καλοκαιρινό ήλιο ένα μεσημέρι στη γαλλική Ριβιέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία που προέκυψαν από το πείραμα επιβεβαίωσαν ότι το εκχύλισμα φράουλας, ειδικά σε συγκεντρώσεις 0,5 mg / ml, παρέχει προστασία από την ακτινοβολία UVA. Επίσης, αυξήθηκε η επιβίωση των κυττάρων και μειώθηκε η βλάβη στο DNA, σε σύγκριση με τα κύτταρα που δεν προστατεύονταν από εκχύλισμα φράουλας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες θα μπορούν να δημιουργήσουν αποτελεσματικά αντηλιακά που θα προστατεύουν από την UVA και την UVB ακτινοβολία, δύο τύποι ακτινοβολίας που προκαλούν εγκαύματα από τον ήλιο και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Πηγή: lifezone.gr

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης