«Ποια τυριά είναι πιο υγιεινά; Τα λευκά ή τα κίτρινα;» Πρόκειται για μια απορία που καλούνται συχνά να λύσουν οι διαιτολόγοι.

Στην πραγματικότητα, θα ήταν κατά κάποιο τρόπο άδικο να δοθεί απόλυτη απάντηση, καθώς κάθε είδος τυριού διαθέτει διατροφικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασική διαφορά μεταξύ των λευκών και κίτρινων τυριών, πέρα από τη διαδικασία παρασκευής και ωρίμανσης, είναι η περιεκτικότητα σε υγρασία, χαρακτηριστικό που καθορίζει τελικά τόσο τη θρεπτική όσο και την ενεργειακή τους πυκνότητα.

Έτσι, τα λευκά τυριά, λόγω της υψηλότερης ποσότητας νερού που περιέχουν, διαθέτουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά –ολικά και κορεσμένα-, καθώς και λιγότερες θερμίδες, συγκριτικά με τα κίτρινα τυριά. Ενδεικτικά, η περιεκτικότητα των λευκών τυριών σε λίπος ξεκινά από περίπου 2,5%, στα τυριά τύπου cottage και φθάνει το 25%. Αντίθετα, στα κίτρινα τυριά το περιεχόμενο λίπος κυμαίνεται από 25% έως 40% ή και περισσότερο. Ωστόσο, εξαίρεση αποτελεί το μανούρι, που αν και λευκό έχει υψηλότερο ποσοστό λίπους από πολλά κίτρινα τυριά.

Περισσότερα στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης